Христофор Недков: „Чичовци“ има голям успех, защото българските нрави могат да бъдат припознати и днес

-Hadzhi-Smion-
Хаджи Смион
Актьорът е възпитаник на Априловската гимназия

Старозагорският театър представи в Габрово адаптация на режисьора Бина Харалампиева по повестта на Иван Вазов „Чичовци“ на 7 ноември. В ролята на Хаджи Смион бе Христофор Недков

- Г-н Недков, добре дошли и поздравления за ролята на Хаджи Смион от Вазовите „Чичовци“. Вие сте габровец, нали?
- Благодаря! Натурален габровец съм. Завършил съм Априловска гимназия (1979) с прекрасния ми класен ръководител Иван Попиванов, светла му памет.
Мечтата ми беше да се занимавам с театър. Завърших актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ (НАТФИЗ) при проф. Енчо Халачев. След завършването отидох за малко в Стара Загора и така до днес. Бях и в Кукления театър, и в операта там.
- С тази постановка е ознаменуван вековният юбилей на театъра?   
- Да. Драматизацията е на Юрий Дачев, а постановката е на Бина Харалампиева през 2019 г. Познавам Бина Харалампиева от моите ученически години, когато тя беше млад режисьор тук в Габровския драматичен театър. 
Според мен спектакълът „Чичовци“ има голям успех сред всички, защото българските нрави могат да бъдат припознати и днес. За съжаление, нещата не са се променили... българският нрав на мъченици. Дали са мъченици или им се иска да бъдат мъченици…
- Вашата роля на хаджи Смион?
- В спектакъла са двама хаджии в конфликт и не съвсем. Като всички и хаджи Смион си има своите страхове, неговите хитрости и хитрини… Силни сме, когато сме на площада, а после когато трябва да правят нещо заедно - сговорната дружина не може да повдигне планината.
- Играли сте на габровска сцена?
- С Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора сме идвали няколко пъти - „Световъртеж“, „Полет над кукувиче гнездо“ и др. Вълнение е за мен тази сцена, на която съм стъпвал още като ученик.
- Вашето пожелание към габровските настоящи и бъдещи театрали? 
- Хубави, интересни представления, които да събират много публика. Да имат творчески предизвикателства. Здраве и сили да ги посрещат.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни