Гостува изложба с дизайнерски продукти

Топ новина! Samo-do-8-april-v-Muzeya-na-humora-i-satirata
Само до 8 април в Музея на хумора и сатирата
Шест от продуктите са отличени с Red Dot – световнопризнат отличителен знак за качество

От 26 март до 8 април 2024 Музеят на хумора и сатирата представя изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“. 
Гостуването є в Габрово е организирано от MD – списание за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово. 
Публиката ще види 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot (Червена точка). 
Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle (на снимките), настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативният полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike, и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.
Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов  - детският стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария. Изложбата е част от поредица събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023. 
Посетителите в Габрово ще могат да видят на живо и полувелосипеда на дизайнера Мартин Ангелов. Идеята за него се ражда през 2010, когато той участва в SEOUL CYCLE DESIGN COMPETITION. 
В опита си да направи традиционния велосипед колкото е възможно по-компактен, премахва седалката и се насочва към различен принцип на управление, който включва и тялото, като напомня движенията на скиор. Две години по-късно заедно с Михаил Кленов – негов приятел и бизнес партньор, създават иновативното колело Halfbike. Полувелосипедът е компактен, сгъва се и може да се пренася в метрото или в багажник на кола, а дизайнът му е много атрактивен. През 2015 втората му модификация е отличена с престижната международна награда Red Dot. Третата модификация на Halfbike, създадена през 2019, с подобрено качество и по-интуитивно управление, се оказва особено успешна. 
    Halfbike се продава засега главно в чужбина, като основните дестинации са САЩ и Западна Европа, а напоследък се засилва интереса и от Далечния Изток – Сингапур, Япония, Хонконг. 
Изложбата включва и два от най-успешните продукти, създадени от дизайнера с архитектурно образование Петър Захаринов. Неговата откривателска мисъл и въображение са в основата на брандовете на студио Praktrik, WallStack и DiFOLD. Сред експонатите ще видите маса на студио Praktrik, за която дизайнерът получава през 2011. Platinum A’Design Award, и сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, която изразява мисията на бранда еднократната употреба да остане завинаги в миналото и да се разкрие цял един нов свят от алтернативи за многократни употреби. За сгъваемата бутилка се използва патентованата им технология на сгъване, при която се запазват здравината на продукта и комфортът за потребителя, пести се пространство и се постига zero waste при опаковките. Тя е отличена с наградата German Sustainability Award Design 2022 и с Red Dot 2023 .

Изложба
На 4 април от 13:30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“. В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р  Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Георги Недков, директор на СЦДП - Габрово, и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД - дружество, което оползотворява отпадна дървесина.
Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата - представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти. На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн. Специалната селекция цели изграждане на представителен образ на съвременния български дизайн. Изданието е ориентирано както към българската, така и към чуждестранната аудитория и цели популяризиране на постиженията на българските дизайнери. 
Място в книгата е отделено и за историите на някои от забележителните продукти. Сред тях е емблематичната Seat Table, или накратко ST - елегантно и грабващо с простотата си решение за трансформиращ се в маса стол, която ще може да се види сред експонатите на изложбата в Габрово. ST дължи появата си на успешното сътрудничество между дизайнера Илиан Милинов и визионера Младен Цонев, мениджър на компанията за производство на офис мебели ОРТ. През 2002 Seat Table печели двете най-престижни награди от международното изложение за столове PROMOSEDIA в  италианския град Удине – наградата на посетителите „Топ 10“ и „Най-добър стол в света за 2002“. През следващите две години се появяват още няколко негови подобрени модификации и през 2004 ST добавя още няколко международни награди, сред които Best of NeoCon и Innovations Awards Grand Prize. Днес столът-маса се предлага от Фурнит. Освен това Илиан Милинов има цели четири награди Red Dot за други свои проекти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни