Гиздави девойки от три града ще лазаруват в „Етър“, в Боженци предлагат празничен концерт

Топ новина! Momichetata-ot-obrazovatelnata-programa-„Uchilische-za-lazarki“-pres-zdavat-obichaya-lazaruvane-v-muzei-„Et-r“
Момичетата от образователната програма „Училище за лазарки“ пресъздават обичая лазаруване в музей „Етър“
Идва един от най-красивите празници - Лазаровден

    На Лазаровден – 8 април, момичетата от образователната програма „Училище за лазарки“ пресъздават обичая лазаруване в музей „Етър“. Тази година в обучението участват девойки от Габрово, Дряново и Трявна. Възстановките са три – от 11:30, 12:30 и 13:30 ч.
    57 момичета от трите населени места се обучават на характерните песни, танци и наричания, опознават символиката на лазаруването. „Училище за лазарки“ се води от специалисти на музей „Етър“ – уредник, музеен педагог и аниматор. 
    Преди да лазаруват в музея, момичетата от образователната програма участват във възстановки в родните си градове. В Трявна се събират пред Даскаловата къща в 09:30 ч., а в Дряново - пред Историческия музей в 11:00 часа. С лазаруването си в музей „Етър“ всяка лазарка получава специален документ – Уверително, който й дава право „да се момее и гизди, но с мярка, а когато му дойде времето – да се задоми“. 
    Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. Според народната традиция този празник бележи момента, след който всички лазарували девойки могат „да се момеят“, да се гиздят и да се задомяват. 
В миналото се смята, че „нелазарувала мома, не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“. Бъдещите моми започват да се подготвят за лазарки още „среди пости“, събират се и разучават лазарските песни и танци.
    Музей „Етър“ възражда тази традиция през 2010 година с образователната програма „Училище за лазарки“. Доскоро в нея участие вземат само момичета от Габрово. През 2022 и 2023 г. се включват и девойки от Дряново и Трявна. 
    През 2023 година образователна програма „Училище за лазарки“ се реализира от музей „Етър“ в партньорство с Община Габрово, Община Дряново, Община Трявна, Исторически музей – Дряново, НЧ „Развитие – 1869” – Дряново и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.
Лазаровден и Цветница в Боженци
    Музеят в Боженци предлага на своите гости богата програма:
    8 април - 12:00 ч. – Концерт на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ – на мегдана
    8 и 9 април – 10:00 – 16:00 ч. – Ателиета „Мозайка“ и „Калиграфия“ – Изложбена зала на Старо школо
    На 8 април – Лазаровден, ДФА „Габровче“ ще поздравят всички гости на резервата с празничен концерт и ще усмихнат сърцата и душите Ви.
    За поредна година на 8 и 9 април МАИР „Боженци“ е част от Европейските дни на художествените занаяти, организирани и координирани от РСО „Централна Стара планина“. Всички гости на резервата ще имат възможност да се включат безплатно в ателие „Мозайка“ и творческа работилница „Калиграфия“. Тази година мотото на дните е „Огледай се, занаятите са навсякъде“. В това ще ви убедят преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ, които ще водят ателиетата. Екипа от катедра „Стенопис“ ще представи възможностите на артистичната, класическа стенописна техника мозайка и посетителите ще могат да си изработят малък сувенир за спомен. Гостите от катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“ ще въвлекат посетителите в тънкостите и красотата на ръкописния шрифт, чрез творческа работилница „Калиграфия“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото