Getty отпуска $185 000 за монумента на Бузлуджа

GGttt-otpuska--185-000-za-monumеnta-na-Buzludzha
Buzludga.jpg
„Чинията“ на Бузлуджа ще получи от американската фондация „Гети” безвъзмездно финансиране от 185 000 долара, съобщава http://blogs.

Със средствата, предоставени от фондацията, основана от американския милиардер Жан Пол Гети (1892-1976), ще бъдат извършени предпроектни проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на рушащия се монумент на връх Бузлуджа. От 2014 година, когато е стартирана програмата „Keeping it modern“ (Запазване на съвременността), фондацията е подкрепила общо 64 проекта. За пръв път се финансира предложение на българи в лицето на фондация „Бузлуджа“, основана от младия архитект Дора Иванова, която е кандидатствала в началото на тази пролет. Ще припомним, че габровският фотограф Радослав Първанов беше един от тримата фотографи от екипа на проект „Бузлуджа“ на арх.Иванова. Първанов, Никола Милър и Лес Джолстън направиха фотографии, в които паметникът Бузлуджа е център. Със снимките беше открита изложба в галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Копие от фотосите се продаваше за 20 лв., като идеята беше постъпилите средства да се вложат за набирането на необходимата сума, с която да се реализира инициативата.

Идеята на арх. Дора Иванова беше паметникът да разказва цялата история на България.

Според проекта на арх. Иванова във вътрешната зала трябваше да бъдат монтирани 400 меки седалки и да се провеждат събития. В кръговете около залата ще са представени различните исторически периоди. Социализмът ще бъде показан чрез мозайката, която е запазена в добър вид и заема площ от 500 кв. м.

Коридорът - едно дълго и затъмнено място, ще символизира Османското робство. В кулоарите на сградата ще бъдат представени българските владетели. Природната гледка и нейното величие допълват картината. В приземието на монумента ще се показва античната история по българските земи. От там с панорамен асансьор всеки посетител ще може да се изкачи до най-високата част на пилона. Изкачването отново ще бъде един символичен път през историята, тъй като човек ще вижда изписани имената на българските владетели. Предвижда се възможност да се влиза между двете рубинени звезди, най-големите в света, и те да могат да се видят отвътре.

Запознати с проекта коментират , че през следващата седмица екип от специалисти на фондацията ще бъдат допуснати във вътрешността на строго охранявания от МВР обект, за да огледат обстановката и да набележат най-неотложните дейности по обезопасяването на маршрутите.

За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи. Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн.

С оциалистическата забележителност е сред 10-те класирани за грантовете по инициативата Keeping It Modern („Да го запазим модерно”) за 2019 г. Целта на „Гети” е запазване на най-впечатляващите образци на архитектурния модернизъм.

„Изглеждащ като бетонно НЛО, кацнало на прохода Шипка в Балкана, вдъхновеният от архитектурния брутализъм монумент на Бузлуджа е построен за 90-годишнината от основаването на Българската социалистическа партия. Той е бил един от най-популярните исторически обекти в България до затварянето си в края на комунистическата власт. Дискообразната сграда и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценен най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин може отново да влезе в обществена употреба”, пишат от „Гети”.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа, припомнят от сайта на инициативата за връщане на Монумента към нов живот.

Монументът е сред 10-те сгради, избрани от Getty за 2019 година по програмата „Keeping it modern“. От 2014 година до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век. Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример, и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация „Проект Бузлуджа“, която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов. Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни