Георги Терзийски: "До началото на идния месец се очаква да приключат процедурите за избор на изпълнител на тунела

Топ новина! Georgi-Terziiski
Георги Терзийски

 Кога започва и кога свършва строежът на тунел под Шипка след като вече е готов 23- километровия обходен път на Габрово, за функциониране на тол системата коментира председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски

- Кога започва най-сетне строежът на тунел под Шипка?
- До началото на идния месец се очаква да приключат процедурите за избор на изпълнител на тунела под връх Шипка.
- Ако всичко върви по план, докога ще се строи тунелът?
- Всички е много относително. Има процедури по обжалване на участниците в обществената поръчка. Не мога от сега да се ангажирам за колко време ще бъде построен тунелът. Това е въпрос на проектиране, процес на реализация. Сега мога само да се ангажирам с процедурата за избор на изпълнител.
- Има ли кандидати за строежа на тунела?
- Да има. Нека да завършим процедурата, не е коректно в момента да коментирам кандидатите. Процесът за избор на изпълнител, надяваме се да завърши до края на месеца или до началото на идния месец. Процедурата се провежда под условие, търси се вариант за финансиране.
- Какво се случва с тол системата?
- През целият процес на въвеждане на тол системата сме в диалог с превозвачите. Те имат отношение за обхвата, няма до допуснем да се въведе изменение без това да бъде обсъдено и консултирано с всички заинтересовани страни.
В момента започваме анализ, след като изминаха три месеца, в които функционираше системата при този обхват и тези такси. Анализът няма да бъде достатъчно точен през последните месеци заради пандемията, която оказа влияние и върху трафика. Но независимо от това като общи постъпления от началото на 2020 година, те са напълно съпоставими с постъпленията за същия период на 2019 година. Ние заради това ще направим по-задълбочен анализ, ще претеглим стойностите, които получаваме по отношение на трафика и да излезем с адекватни предложения към превозвачите.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото

Следвай ни