Газова бутилка взриви 4 апартамента

Без жертви, но с голям пожар, много разрушения и чернилка
Газова бутилка взриви 4 апарта
Без жертви, но с голям пожар, много разрушения и чернилка приключи инцидентът с взривената газова бутилка в апартамент на бул. „Хемус“ в Габрово. Случи се в понеделник, 15 декември, около 17,45 часа на третия етаж в жилищен блок близо до бензиностанция „Л

Вчера прозорците и стълбищата във входа изглеждаха трагично. Задушливата миризма на изгоряло посрещаше още пред блока, усети я на място репортер на „100 вести“. Месеци вероятно нямаше да стигнат на угрижените съседи, които се опитваха да чистят, изнасяха черчевета от счупени прозорци и се надяваха да въведат собствеността си поне донякъде в ред. За самия апартамент – да не говорим! На мястото му зееше една черна дупка, а вътре едва се различаваха силуетите на бяла и черна техника, мебели и всякакво имущество, разбито от взривната вълна и стопено от пожара.
Съседка на възраст махна с ръка и дори не искаше да си спомни за страшния взрив в понеделник вечерта. „Аз съм болен човек, с инсулт, не искам отново да преживея с разказа си това, което тогава стана“, отдалечи се бавно жената.
„Кога ще пуснат тока - суетеше се друга съседка. - Оттогава нямаме, вече втори ден. Не готвим, не се къпем, стоим на тъмно и студено.“ Домоуправителят, който току-що бе изпратил колата с черчеветата от стълбището на стъклар, побърза да я успокои, че от Енергото отново трябва да дойдат. Съседите се надяваха и Общината да се заинтересува от дереджето им и да помогне с каквото може.
Пожарникарите доста се озорили при потушаването на огъня в апартамента, лумнал след взрива на газовата бутилка, разказаха очевидци. Проблемът идвал от препълнения с вещи апартамент, в антрето имало дори автомобилни гуми. Хората от входа били евакуирани, полицията отцепила района, но пожарът не се дал лесно – наложило се пожарната да хвърли около 10 тона вода, научихме вчера от ръководството на РД ПБЗН - Габрово.

 

Оттам информираха, че само за последните два месеца в Габрово и Севлиево са гръмнали шест газови уреда.
Това бе съпроводено с напомнянето да не се пълнят газови бутилки къде да е – по бензиностанции и газстанции, непригодени за целта. Единственото лицензирано място за пълнене на туристически газови бутилки си остава пункта на „Топливо“ в Габрово. „То трябва да става на специално приспособени места с кантар за измерване на теглото на бутилката, защото препълването им водиш до подобни инциденти“, обясни Георги Русинов, шеф на областната дирекция на пожарната в Габрово. Бутилките трябва да се пълнят с газ до 2/3 от максималното количество, а вкъщи трябва да стоят далече, поне на метър от оплителни радиатори, на 5 метра от камини, пещи и други източници с открит огън. Бутилките, като съдове под налягане и с потенциална опасност, трябва да се проверяват чрез хидравлично изпитване поне веднъж на 5 години, за което изпитване се поставя съответното обозначение.
Гъвкавите присъединяващи маркучи трябва да са сертифицирани за работа с пропан-бутан, да имат съответната маркировка за срок на експлоатация и да не са по-дълги от 1,5 м.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото