Галерия „Видима” представя изложба живопис „Художниците и Дряново”

Podbor-t-na-kartinite-e-napraven-ot-hudozhnika-i-urednik-v-muzeya-anton-antonov.
Подборът на картините е направен от художника и уредник в музея Антон Антонов.

От 18-ти декември галерия „Видима“ ще бъде домакин на пътуваща изложба с избрани произведения от фонда на Исторически музей Дряново. Живописните творби в експозицията са различни по жанр и техника на работа, но обединени под мотото: „Художниците и Дряново“. Изложбата представя усещането за Дряново и неговите околности през годините, така както са го видели неговите родни художници и пътуващи/гостуващи творци от цялата страна. Творбите в колекцията покриват близо стогодишен период, като във всяка една по един или друг начин е уловена атмосферата на балканското градче, неговите исторически личности и забележителности. Преди месец експозицията бе представена за първи път в Стара Загора. Предстоящото събитие е подарък от галерия „Видима“ за севлиевци по случай настъпващите коледни и новогодишни празници.  
Историческият музей в Дряново е основан през 1970 година и в неговите фондове е събрано историческото и етнографско наследство на дряновския край, архитектурните достижения на Кольо Фичето и изключителната сбирка от възрожденско църковно изкуство. В музея се съхранява и колекция с произведения на изобразителното изкуство, много от които не показвани досега. С най-ценните от тях ще има възможност да се запознае севлиевската публика. Подборът на картините е направен от художника и уредник в музея Антон Антонов. 

картина
Гостите ни ще видят творби от местни (дряновски) автори като Стефан Денчев и Иван Койчев, и от художници вдъхновени от града и околностите му като Йордан Гешев, Иван Кънчев, Иван Марков, Стефан Щерев и др. Доста от творбите се показват за пръв път пред публика. През 2022 г. ИМ-Дряново постави началото на ежегоден национален пленер по живопис и така във фонда му постъпват творби и на съвременни автори, част от които също са в настоящата изложба. Във всеки случай изложбата ще предложи пълно визуално удовлетворение както за тези, които отдавна не са посещавали музея в Дряново, така и за тези, за които китното градче е редовна туристическа дестинация.
Изложбата е продължение на една по-рано започната инициатива от ръководителите на институциите(респективно Иван Христов и Сава Христов) за сближаване на културно ниво между градовете Дряново и Севлиево, които въпреки своята географска близост и въпреки някои сходства, имат доста различен микроклимат в това отношение. Именно тези особености са предпоставка за генериране на нови идеи, установяване на трайни връзки и залягат в основата на взаимодействието със съответните публики. (Галерия „Видима“ гостува в Дряново с избрани произведения от своята колекция през 2020 г. и през 2023 г.) 
Поканата е отворена към всички ценители на изкуството и историческата памет на Дряново и региона. Начален час 18:00 ч.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни