Гълъб Донев и Надя Клисурска на Шипка

Топ новина! Premier-t-G-l-b-Donev-priema-pochetniya-karaul
Премиерът Гълъб Донев приема почетния караул
Честванията по случай Трети март събраха хиляди българи пред Паметника на Свободата на връх Свети Никола

Въпреки студеното време и гъстата мъгла, хиляди българи изкачиха заветните 920 стъпала и се събраха в подножието на връх Свети Никола и на Паметника на Свободата, за да отдадат своята почит към героите, загинали за Освобождението на България.

Официални гости на честването по случай Трети март бяха служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска, Великотърновският митрополит Григорий, архиерейският наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев, областните управители на Габрово и Стара Загора Кристина Сидорова и Иван Чолаков, заместник-областният управител на Габрово Андрей Николов, кметът на Габрово Таня Христова, заместник-кметовете на Габрово Николай Меразчиев и Невена Минева, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, председателят на Общинския съвет в Габрово Климент Кунев, директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, представители на институции и на политически формации. 

Честването започна с „България ПЕЕ“ с Йордан Камджалов и участието на хора на „Музикална лаборатория за Човека“, след което премиерът Гълъб Донев прие почетния караул на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Програмата продължи със заупокойна молитва, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от Габровската духовна околия. Владиката прочете и благодарствена молитва. „Надеждата ни е много пъти по 145 години да празнуваме и оползотворяваме нашата свобода“, каза митрополитът. 

Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България, каза Гълъб Донев в тържественото си слово по случай Трети март. „Връх Шипка е онзи връх, от който най-добре се виждат идните български дни, където бъдещето ни зависи от усилията ни да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество, да начертаем пътя – справедлив и честен, по който да поемем заедно, за да постигнем общонационалната ни цел - България, в която да остават и да живеят децата ни. България, която децата ни да избират", заяви още премиерът. 

Програмата продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата от името на президента на Република България Румен Радев, на министри и на държавни и местни институции. 

След тържествата млади и стари се хванаха на народни хора на историческия връх, развявайки националния флаг. 

Материалът е подготвен от Ралица Стефанова, Радослав Първанов, БТА

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Българщина

Към началото