Габровска легенда за откритата в квартал Радецки базилика

Gabrovska-lеgеnda-za-otkritata-v-kvartal-Radеtski-bazilika
G.Shivarova.JPG
Във вестник „100 вести“ бяха публикувани материали за открити основи на християнска базилика в района на квартал Радецки.

Във вестник „100 вести“ бяха публикувани материали за открити основи на християнска базилика в района на квартал Радецки. По предложение на тричленна експертна комисия откритата базилика вече е регистрирана като недвижима културна ценност „от национално значение“. Според мен може да се твърди, че записаната от Илия Габровски легенда и публикувана в неговата книга „Легенди за Габровския край“, С., 2000 г., стр. 138 се отнася именно за новооткритата базилика в квартал Радецки. Затова ще си позволя съвсем накратко да преразкажа записаната от Илия Габровски легенда.

По нареждане на цар Иван Асен II през 1238 година става пренасяне мощите на Света Петка от Цариград в столицата на Второто българско царство Търново. При пренасянето ковчегът с мощите на Света Петка се носел от четирима монаси с дървена носилка под зоркия контрол на Преславския епископ Марко. След изтощителното изкачване на стръмните южни склонове на Шипченския балкан започнали да се спускат по северните гористи склонове на Балкана. Тук някъде физическите сили на единия от монасите на име Никола свършили и той издъхнал. На мястото, където починал Никола, другарите му изкопали гроб и го погребали. След като пренесли мощите на Света Петка в Търново, монасите се върнали в Балкана и на мястото, където е погребан другарят им, основали манастир, на който дали името Свети Никола. Тъй като местността, в която са открити основите на базиликата и днес се нарича Манастирището, може да се допусне, че тази базилика е част от манастирския комплекс „Свети Никола“.

Любен Каравелов също пише, че високо в полите на Шипченския балкан в далечните средни векове е съществувал манастир, в който са заточвани търновски царкини. Разказва се, че именно в този манастир цар Иван Александър изпратил първата съпруга - Теодора, когато решил да се ожени за еврейката Сара.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни