Габровката Надежда Викторовна с руски отличия

Препоръчана! Gabrovkata-Nadеzhda-Viktorovna-s-ruski-otlichiia-
ordenite-26-03-2020.jpg

Преди няколко дни преживялата 872-дневната блокада на Ленинград по време на Великата отечествена война - от 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. - Надежда Викторовна Ращектаева, която от години живее в Габрово, е наградена с два медала, съобщи за вестника председателят на дружество VIVA- на рускоговорящите в града Юлия Жданова.

Те са по повод 75 години от Победата над фашизма и 76-та година от освобождението на Ленинград. Първото отличие тя получава с Указ на президента на Руската федерация от 13 юни 2019 г., а почетният знак в чест на пълното освобождение на Ленинград от фашистката блокада е от името на правителството на Санкт Петербург.

В свое интервю, публикувано преди няколко години във вестника, Надежда Викторовна разказа за щастливите месеци от детството преди избухването на войната, за тежките дни на блокадата на нейния роден град. За времето, когато за да се топлят през зимата, са използвали първо мебелите, след това книгите от голямата семейна библиотека. За дните, в които почти денонощно е работила, за да успяват да се снабдят заедно с баба си поне с мъничко храна. По-късно и за провизиите, пристигали по тайния път през Ладожкото езеро, разпределяна според нуждите на останалите живи ленинградчани.

Отличията на Надежда Викторовна са връчени от представители на Посолството на Русия в България и на Руското консулство в Русе.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото