Феноменален! Тедо Кабакчиев се качи на подиума в най-трудното хард ендуро рали в света – „Red Bull

Топ новина! Tedo-se-k-pa-s-shampansko-ot-vtoroto-myasto-na-st-lbichkata-na-pobeditelite
Тедо се къпа с шампанско от второто място на стълбичката на победителите
Габровският мега талант Теодор Кабакчиев (Еконт, КТМ) постигна един от най-значимите успехи в своята състезателна кариера до момента.

Габровският мега талант Теодор Кабакчиев (Еконт, КТМ) постигна един от най-значимите успехи в своята състезателна кариера до момента. Подпомаганият от „Еконт“ български шампион завърши втори в най-трудното хард ендуро рали на планетата - легендарното „Red Bull Romaniacs“, пети кръг от Световния шампионат на FIM.
Надпреварата се проведе в рамките на пет дни в северната ни съседка и подложи на зверско изпитание най-добрите пилоти в тази разновидност на мотоциклетния спорт. Теодор показа огромно израстване, кара на изключително ниво с класа и постоянство и през цялото време „дишаше във врата“ на легендата Греъм Джарвис (Великобритания, Хускварна). Неостаряващият британец в крайна сметка завоюва своята седма победа на „Red Bull Romaniacs“, а трети в крайното класиране завърши испанецът Марио Роман (Испания, Шерко).
19-тото издание на прочутото хард ендуро рали започна с пролог по улиците на Сибиу. Пилоти от 50 държави, от класовете „Златен“, „Сребърен“, „Бронзов“, „Железен“ и „Атом“ застанаха на старт в квалификациите и само най-бързите 35 участваха във финала. Теодор завърши 14-ти в пролога и от тази позиция стартира в първия от следващите дни в Карпатите. Това бяха убийствени 4 дни на изпитание с по около 100-120 километра на мотора и 6-часова езда в невероятна жега по брутално трудни терени, луди изкачвания и много стръмни склонове. Общото сборно изкачване, което пилотите трябваше да преодолеят в четирите офроуд дни, беше над 35 000 метра - четири пъти височината на Еверест.
В „златния клас“, за който в информацията за RedBull Romaniacs пише, че е в графата „невъзможни за каране“ (освен ако не си Бог на екстремното ендуро), конкуренцията беше страхотна. Още в първия офроуд ден Теодор загатна, че е твърдо амбициран тази година да се качи на подиума и финишира втори, с 4 минути изоставане от Греъм Джарвис и на 5 пред Тристан Хард (Канада, КТМ) и Майкъл Уолкнър (Австрия, ГасГас). Лидерът в световния шампионат Мануел Летенбихлер (Германия, КТМ) получи повреда в съединителя и непозволена помощ, което според правилника на състезанието му донесе наказание от допълнителни 2 часа към времето и на практика го извади отрано от битката за първите места в крайното класиране. Кабакчиев продължи доброто си представяне и във втория 125-километров, 6-часов офроуд ден, завършвайки трети след Летенбихлер и Джарвис, но запазвайки втората си позиция в генералното класиране. Стремежът на Кабакчиев беше да стопи аванса на Джарвис, но опитният британец караше великолепно и след третия ден вече имаше преднина от 15 минути в общото време пред Тео. Убеден, че до последния момент всичко е възможно, Кабакчиев даде сериозно газ в последния състезателен ден и успя да направи разлика от 7 минути на Джарвис. Тя обаче не му беше достатъчна, за да "прескочи" британеца в крайното подреждане и той триумфира за седми път на „Red Bull Romaniacs“. Общото време, с което Джарвис спечели е 21 часа, 5 минути и 40 секунди. Теодор завърши за 21:14:12 часа, 21:19:6 регистрира Марио Роман. Любопитен факт е, че за пръв път първите две места в крайното класиране бяха заети от пилоти, които не карат за заводски отбори.
Това е втори подиум за невероятния български талант в Световния шампионат пред този сезон. Кабакчиев завърши на същата позиция и в сръбското „Xross“ в края на май. Със спечелените 17 точки в Румъния Теодор вече е пети във временното класиране с 52 точки. Лидер със 73 е Марио Роман, следван от Мануел Летенбихлер (70т.), Били Болт (Великобритания, Хускварна, 62т.) и Греъм Джарвис (60т.).
Следващият кръг от календара е в САЩ - „Red Bull Тенеси Нокаут екстрийм ендуро“ на 13/14 август.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни