„Европа в моя град“ пристигна в Севлиево с изложба на обновените места с европейско финансиране

Evropa-v-mooa-gradd-pristigna-v-Sеvliеvo-s-izlozhba-na-obnovеnitе-mеsta-s-еvropееsko-finansiranе
Sgrada-Pozharna-(1)-17-10-19.jpg

Ученици се забавляваха в състезанието „Селфи с Европа“ при знакови обекти за града

Ученици от севлиевски училища направиха поредица от интересни и забавни снимки със знакови обекти в града, обновени по европейски програми. Младежите участваха в състезанието  „Селфи с Европа“, което е част от инициативата Европа в моя град: Промяната в Габрово/Севлиево/Трявна". Снимките на учениците бяха представени в Изложба на най-забележителните обекти в града, финансирани с европейски средства. Ученическите отбори бяха 4 в Севлиево, като всеки от тях бе съставен от четири души.

В надпреварата „Селфи с Европа“ участваха три отбора от СУ „Васил Левски“ и един от ПГ „Марин Попов“. Победител в състезанието стана отборът на СУ „Васил Левски“ с ръководител В. Събчева. Журито остана впечатлено и от децата от 6 клас на СУ „Васил Левски“ с ръководител Д. Димитрова, които останаха на второ място. На тях бе връчена поощрителна награда. И четирите отбора получиха грамоти за участието в конкурса.

Представянето на изложбата и резултатите от състезанието се състояха в Актовата зала на СУ „Васил Левски“ в града. Това бе и една от сградите, с която учениците трябваше да се снимат и да представят повече детайли за учебното заведение и обновяването на сградата. Другите два обекта, с които се снимаха младежите, са парк „Казармите“ и средновековния град и крепост „Хоталич“. Античната крепост бе обновена в рамките на проекта „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост „Хоталич“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“. Парк „Казармите“ е финансиран по проект, отново от оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“ и за кратко време се превърна в привлекателно място за отдих, забавления и културни прояви.

На изложбата бяха представени и снимки от промените на градската среда в Севлиево. Бе показана обновената сграда на Районната служба по пожарна и безопасност и защита на населението. Тя е обновена по програмата за енергийна ефективност, а финансирането е от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020“. Представени бяха и някои от многофамилните жилищни сгради в града, които са обновени със средства от ОПРР от същия програмен период. Изпълнен е и проект за „Енергийна ефективност на образователната инфраструктура в град Севлиево“, който включва обновяване на училищните сгради и детските градини в града. На изложбата бяха представени и снимки с обновените сгради, а всички присъстващи получиха и повече информация за изпълнението на проектите. 

Освен кампанията „Селфи с Европа“ по време на инициативата днес се проведе дискусия с обсъждане на идеи за обекти, в които да се инвестират европейски средства в следващия програмен период 2021-2027 г. Младежите от четирите отбора представиха своите виждания какво още може да се обнови в Севлиево и околните населени места.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото