Ерзбергродео`2020 няма да се проведе

Топ новина! Erzbergrodeo`2020-nyama-da-se-provede
Ерзбергродео`2020 няма да се проведе

Световният шампион по Супер Ендуро в клас „Джуниър“ Теодор Кабакчиев ще трябва да почака още една година, за да осъществи мечтата си да стане един от малцината успели да завършат в регламентираното време най-известното и най-трудно еднодневно състезание по хард ендуро в света „Red Bull Hare Scramble“, част от легендарното „Ерзбергродео“ в Австрия.

Вчера официалният сайт на проявата оповести, че за пръв път в 25 годишната му история „Ерзбергродео“ се отменя. Причината, разбира се, е епидемията от коронавирус. Надпреварата трябваше да се състои от 11-ти до 14-ти юни в „Железния гигант“ – работеща желязна мина в селцето Айзенерц, в подножието на Алпите. Заради забраната на австрийското правителство за провеждането на всякакви спортни прояви до края на месец юни обаче състезанието пропада.
„Ерзбергродео“ е най-популярното и най-трудно състезание по хард ендуро в света, в което ежегодно участват около 2000 състезатели от всички краища на планетата, между които са и всички топ звезди на този спорт. Най-зрелищната надпревара е т.н. „Red Bull Hare Scramble“. За нея обаче се класират само най-добре подготвените 500 ендуристи. Пресявката за „Red Bull Hare Scramble“ е „Iron road prolog“. Мотоциклетистите показват умения, скорост и правилен избор на състезателна линия, тъй като тук завоите следват един след друг и всеки е по-труден от предходния. Никой не си позволява разсейване, тъй като всяка секунда тук може да се окаже съдбоносна за победата или загубата. И така, през цялото протежение на каменистият път, с дължина 13,5 километра и широчина достигаща на места до 30 метра.Само най-бързите 500 от тях получават правото да карат в „заешкото катерене“.
„Red Bull Hare Scramble“ не е просто състезание - това е най-трудната еднодневна мотоциклетна офроуд надпревара в света, изстискваща цялата сила и интелект на участниците. Пилотите знаят, че има само една вярна линия и тя е към върха на планината. Само най-добрите успяват да преминат 26-те контролни точки и достигнат до легендарната арка на Red Bull, но всички се борят с тесните пътеки, безкрайните стръмни участъци, страховитите спускания и безпощадните скални пасажи. Голяма част от състезателите прекарват през повечето от времето бутайки своите превозни средства, вместо да са върху тях. Успелите да финишират придобиват статут на най-елитните ендуро състезатели в цял свят. Обикновено това са пилоти на заводските отбори – КТМ, „Husqvarna“, „Sherco“ и др.
Наградата за това нечовешко изпитание не е в парично измерение. Тя е изрязано парче скала от желязната мина и гордостта от спечелването й. А тяхната цена е демонстрираната воля, решителност и немалко белези от битката с планината.
Тедо вече няколко години поред участва в „Red Bull Hare Scramble“ и очаквано е най-добре представилият се български състезател до момента. През 2017-та той успя да измине цялото убийствено трудно трасе и пресече арката на върха на „Железния гигант“, но, за съжаление, само 12 минути след контролните четири часа, което му отреди 27-мо място в крайното подреждане.
През миналата година българският шампион не успя заради технически проблем, но пък даде урок по спортсменство. Тедо се движеше около 20-та позиция преди машината му да го предаде. На една от най-трудните секции в състезанието – 19-та контролна точка „Карлс динър“, се разтече маслото на мотора му. Опитите на екипа му да минимализира щетата не дадоха резултат и за него „Red Bull Hare Scramble“ приключи час и половина преди края на контролните четири. Той обаче не изпадна в самосъжаление, а показа, че притежава огромно сърце и отиде на следващата изключително трудна контролна точка от трасето, носеща многозначителното име „Зеленият ад“, за да помага на другите пилоти. Тук трябва да се уточни, че това е т.н. „no help zone“ и състезателите нямат право да получават помощ от публиката, но могат да си помагат един на друг. Трябва да се добави и още един много важен щрих - именно на „Зеленият ад“ приключи участие на Тедо в „Red Bull Hare Scramble“ през 2018-та и то защото никой от другите участници не искаше да му помогне и да работи с него в екип, за да издърпат машините си по тясното, изключително стръмно, влажно и хлъзгаво изкачване. Вместо да се прибере да си почива или просто да догледа състезанието отстрани, българският шампион отиде на „Зеленият ад“ и издърпа нагоре няколко мотора на свои конкуренти. Това казва всичко.
Златното габровско момче вече има два приза (парчета мина) от ендуро фестивала „Ерзбергродео“. През 2016-та той спечели една от дисциплините – Ендурокрос на затворено трасе, а през 2018-та завърши трети в друга - т.н. Mitas Rocket Ride, който се състои в изкачване по възможно най-бързия начин на стъпаловиден много стръмен хълм на 4 нива до върха на мината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни