Единственият духов оркестър в Молдова, който изпълнява българска музика, гостува в Габрово

Топ новина! Orkest-r-„V-zrazhdane“-e-edin-ot-nai-starite-v-Moldova
Оркестър „Възраждане“ е един от най-старите в Молдова
Национално честване “146 години Шипченска епопея“ • 16 - 25 август

    Единственият молдовски духов оркестър, който изпълнява българска музика, гостува в Габрово в рамките на Националното честване на Шипченската епопея. Снощи в Художествена галерия „Христо Цокев“ музикантите от „Възраждане“ изпълниха известни маршове и валсове.
    Оркестър „Възраждане“ е един от най-старите в Молдова, който от създаването си през 1982 г насам съхранява и предава от поколение  на поколение българския дух.
    Участва и певецът Сергей Беров – бесарабски българин, удостоен със  званието Заслужил артист на Молдова. 
    В галерията беше представена изложба за участието на бесарабските българи в Опълчението.          За събитието от побратимения Район Тараклия в Молдова пристигна председателят Иван Паслар. 
    Тараклия е известна като регионът, населяван от най-много българи в чужбина, включително и такива, участвали в освобождението на Родината. Заедно с Областния управител Мария Башева те дадоха старт на поредната инициатива, представяща в 18 табла историята на бесарабски българи, жертвали живота си в боевете на Шипка. Преди това изложбата бе експонирана в Народното събрание на Република България. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни