Джефри Херлингс спечели MXGP-надпреварата в Севлиево, Петър Петров - 17-ти

Топ новина! Dzhfri-Hrlings-spchli-MXGP-nadprvarata-v-Svlivo,-Ptar-Ptrov---17-ti
Джефри Херлингс спечели MXGP-надпреварата в Севлиево, Петър Петров - 17-ти

Лидерът в Световния шампионат в клас MXGP Джефри Херлингс с лекота спечели 17-ия кръг, който се проведе вчера на считания преди години за полигон номер 1 в света „Горна Росица“ край Севлиево.

Лидерът в Световния шампионат в клас MXGP Джефри Херлингс с лекота спечели 17-ия кръг, който се проведе вчера на считания преди години за полигон номер 1 в света „Горна Росица“ край Севлиево. Холандецът пресече със своя КТМ финалната линия 15.9 секунди преди това да стори вторият - словакът Тим Гайзер с „Хонда“, бивш световен шампион. Трети остана представителят на „Кавазаки“ Клемент Десал.

Родният талант, севлиевецът Петър Петров („Хонда“), завърши на 17-та позиция. Трябва да се отбележки обаче, че българинът, който постигна 14-то време в квалфикациите, кара недоизлекуван след контузия.

Основният съперник Джефри за титлата през тази година - Антонио Каироли (КТМ, Италия), се задоволи с осмата позиция, след като Мах Ансти („Хуксварна“) го повали на първия завой. Антонио стана, но вече беше 12-ти. Силите му стигнаха само да се придвижи 4 места напред.

Кръгът от световния шампионат стартира с едноминутно мълчание в памет на загиналите в Искърското дефиле. Елитният мотокрос се завърна на българска земя след четиригодишно отсъствие. В него участваха 120 състезатели от 30 държави, като 60 журналисти от цял свят бяха акредитирани за отразяването му. Надпреварата се проведе пред повече от 30 000 зрители, а телевизионното предаване бе излъчено в над 70 държави.

Официално състезанието бе открито от Румен Петков - председател на организационния комитет за провеждането на кръговете от европейските и световни шампионати в България. Той и Волфганг Сръб - президент на ФИМ Европа, са изразили благодарност към министър-председателя на Република България за съдействието му по организацията на състезанието. Според информации във вчерашните медии бил направен опит за провокация, като е спряно водоподаването към мотополигона. Петков звъннал вчера рано сутринта на Бойко Борисов и проблемът бил разрешен.

„След 4 години напрегнато очакване, отново сме в едно от най-красивите и привлекателни спортни съоръжения в света - мотополигон „Горна Росица“ - град Севлиево - заяви Румен Петков. - Това е голямото щастие и голямата победа за любителите на мотоциклетния спорт - отново да можем да кажем „добре дошли“ на представителите на 30 държави и 120 състезатели, защото това е голям успех и големият показател за нивото на трасето в Горна Росица.“

„Направихме всичко възможно кръгът от Световния шампионат по мотокрос в Севлиево да бъде на едно много високо ниво, за което се надявам България да получи заслужена висока оценка“, сподели Румен Петков. Той припомни, че трасето край Севлиево нееднократно е оценявано, като най-доброто в света.

Според специалисти през последните три месеца мотополигон „Горна Росица” успял да върне част от поизгубения си блясък в това 4-годишно отсъствие на световната мотокрос сцена. „Поради големия брой на участниците в Grand prix Bulgaria 2018 бе удвоен броят на съществуващите мивки за мотоциклети (вече са 40 броя), информира наскоро президентът на мотофедерацията Богдан Николов, който за пореден път заложил къщата си, за да финансира подготовката на трасето. - Стартовата бариера бе изцяло променена по последните стандарти и изисквания, обслужващите сгради бяха ремонтирани, електропреносните системи и водоснабдяването са реновирани и изградени наново с цел да могат да покрият капацитета и натовареността на това огромно състезание. Разбира се, и самото състезателно трасе претърпя сериозен брой промени, много от старите елементи бяха преработени, нови елементи - добавени, но като най-интересен се явява новият скок преди финала, който ще бъде сериозно 4-метрово препятствие, което има за цел да намали скоростта по трасето и ще бъде предизвикателство и за най-опитните пилоти.“

“Благодаря на българското правителство и на българската федерация по мотокрос, които със съвместни усилия успяха да направят така, че този мотополигон (многократно обявяван за трасе №1 в света) отново да бъде домакин на кръг от Световния шампионат“ - сподели в изказването си домакинът на състезанието - кметът на Севлиево д-р Иванов. Той благодаря на всички, които взеха участие в подготовката на трасето. „Повече от два месеца тук кипи усилен труд и днес условията са чудесни“, каза кметът и пожела на състезателите безаварийно каране, а на всички фенове - един прекрасен ден със световния мотокрос.

Част от 30 000 фенове на мотокроса бяха народните представители Иглика Събева и Николай Сираков, областният управител Невена Петкова, зам.- областният управител инж. Росен Цветков.

През първия ден - в събота, Майкъл Иванов с КТМ бе с най-предно класиране от българите. Той остана на 5-о място в първия манш в клас ЕМХ 250, след като кара много добре по трасето 30 минути и две допълнителни обиколки. Майкъл можеше да завърши 4-и или дори 3-и, но малко преди края падна и загуби ценни секунди. След това той се изправи и се качи отново на мотора си, но беше задминат от италианеца Джанлука Фачети. Италианецът запази преднината си в допълнителните две обиколки и така завърши пред българина.

Най-бърз в първия манш в Клас МХ2 от Световното първенство българинът Алекс Димитров се нареди на 22-а позиция, а победата в клас МХ3 спечели Майк Крас от Холандия с мотоциклет КТМ. Победата в клас MXGP (350-450cc, четиритактови мотоциклети) на Джефри Херлингс бе третата за него в Севлиево. Холандецът, но в МХ2 бе първи на „Горна Росица“ през 2013 и 2014 година. Неговият съперния Антонио Каироли има също две - 2014 - МXGP, 2007 - МХ2. Тази година обаче нещата не се получават за италианеца, който има само две победи от началото на сезона. Джефри, който два кръга преди края на MXGP-шампионата практически е недостижим на върха, има 27 подиуми в този клас във всички сътезания през сезона.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни