Два габровски музея – „Етър”-а и „Дом на хумора и сатирата”, отбелязват 22 март като Спестовен ден н

Водеща! Dva-gabrovski-muzya--tar-a-i-Dom-na-humora-i-satirata,-otblyazvat-22-mart-kato-Spstovn-dn-n
Два габровски музея – „Етър”-а и „Дом на хумора и сатирата”, отбелязват 22 март като Спестовен ден н
„Бъдете спестовни” е посланието на ЕМО „Етър” и музей „Дом на хумора и сатирата” по повод Световния ден на водата 22 март. Двата емблематични за Габрово музея го отбелязаха като Спестовен ден на водата. Дървено корабче с дължина 1 метър и ширина 50 см. бе пуснато във водите на река Сивек, която е приток на Янтра.

„Бъдете спестовни” е посланието на ЕМО „Етър” и музей „Дом на хумора и сатирата” по повод Световния ден на водата 22 март. Двата емблематични за Габрово музея го отбелязаха като Спестовен ден на водата.



Дървено корабче с дължина 1 метър и ширина 50 см. бе пуснато във водите на река Сивек, която е приток на Янтра. Плавателният съд пренесе типично габровско послание, обявено преди тръгването на корабчето от Светлозар Тодоров, координатор на отдел „Работа с публики” в „Етър”-а:



„Хората в Габрово от векове осъзнават, че водата е сила, стихия и прегръдка.

Символ на постоянство - водата изглажда и най-острите камъни.

Водата е живот, затова всеки, който живее в Габрово я цени. И пести!



На нас, габровци, сърцата ни се свиват, тъй като няма как да сложим канелка на река Янтра и толкова голямо количество чиста вода, при това безплатно, изтича от Столицата на хумора и сатирата към старата столица Велико Търново.



Успяваме да преглътнем този факт стоически, дори в разрез с вроденото си габровско чувство за спестовност.



От време на време Комисията за енергийно и водно регулиране ни влиза в положението и вдига цената на водата. Така, при всяко повишение ние, габровци, успяваме да спестим повече пари, от едно и също количество вода.



В ЕМО „Етър” решихме да използваме течението на водата, за да отправим поздрав към музея „Дом на хумора и сатирата” по повод 22 март – Световен ден на водата. Така пестим от пощенски услуги и не правим разходи от телефонни разговори. Не изразходваме дори интернета си. Доставчиците ни твърдят, че е неограничен, което навежда всеки габровец – кореняк или не, на мисълта, че спестения ресурс трябва да е в същия размер.



Послепис: Използваме този поздравителен адрес за още няколко поздравителни адреса.

Скъпи колеги от музей „Дом на хумора и сатирата”, предайте нашите най-сърдечни поздрави по случай 22 март – Световен ден на водата, на представителите на всички други институции в областта на културата, на ръководството на Община Габрово, на Областния управител и заместниците му, на кметовете на останалите Общини от област Габрово и, ако е възможно, на цялата габровска общественост.



Послепис на послеписа: Използваме този поздравителен адрес, за да честитим Новата 2019 година. Да са светли всичките ви празници до нейното настъпване.”



Плавайки по течението, корабчето стигна до Дома на хумора и сатирата, където бе хванато със специална рибарска корда. Екипът на ДХС показа типично габровски подход и върна бърз отговор, от който става ясно, че навлязлото в техни териториални води корабче остава във Веселата къща. Директорът Маргарита Доровска благодари за посланието.

„Скъпи колеги от Етнографски музей на открито „Етър”,

Благодарим за вълнуващия поздрав за Световния/Спестовния ден на водата! В днешния снежен ден беше предизвикателство да уловим изпратената от вас лодка с така важното спестовно послание. Ще предадем поздрава ви нататък към габровската общественост и в околията.

В тази лодка има много хляб. Чудесен експонат – нов символ на габровската спестовност – който ще покажем в Музея. 1 април, Денят на шегата е и ден на отворените врати за Дома на хумора. Тогава при нас се стича половин България и те ще могат да видят лодката и вашето така важно послание.

За габровци казват, че едно семейство се храни с една лъжица – всеки по ред гребва с нея от чорбата и после я предава нататък. Габровските съпрузи си купуват една брачна халка – единият я носи половината седмица, а другият – другата половина.

Затова за Панаира на занаятите в ЕМО Етър през септември, когато при вас идват безброй посетители, ще ви върнем лодката, че да могат и те да я видят.

Пестете! И водата!

Послеслов: За 1 април не идвайте с празни ръце. Обичаме етърски захарни петлета, топли симиди и гевреци с по-големи дупки.”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото