Драгомир Стойнев, водач на листата на "БСП за България" в Габрово: Необходими са лимити на надценката при търговците на храни и лекарства

Водеща!
Спекулата означава, че пазарните механизми не работят. Регулацията на търговците да е валидна, докато се успокои пазарът.


„В сегашната ситуация пазарните механизми не работят. По време на криза е необходимо да има държавна политика и строга регулация, така че бедните хора да не стават все по-бедни, а богатите – все по-богати“. Това заяви членът на Националния съвет на БСП и водач на листата на коалиция "БСП за България" в Габрово Драгомир Стойнев в ефира на Нова телевизия.
Социалистът посочи, че трябва да се въведе ограничаване на надценката: „Не е нормално хранителните продукти да влизат в търговските вериги на 5 лв. на килограм, а да се продават на приблизително между 18 – 20 лв. на килограм. Трябва да има лимит на тези надценки, не може надценката да бъде над 30 – 40%“, категоричен бе Стойнев.
Той заяви, че е необходима регулация, която да трае временно, докато се успокои пазарът. Социалистът даде пример с малките населени места, където търговските вериги са в монополно положение и няма толкова малки магазини, които да могат да се съревновават с тях, а това позволява на големите вериги да държат цената изкуствено висока.
Според Стойнев обаче регулацията не може да важи само за големите търговски вериги: „Алармираха ни, че има продукти, които се продават на много по-висока цена – например в Германия конкретен медикамент струва 2,5 евро, а тук се продава на цена от 27 лв. Това е близо 5 пъти по-висока цена, това е наистина спекула“, посочи той.
„По наша информация средната заплата в борда на директорите на големите търговски вериги месечно е 45 хил. лв. За нас е важно българските граждани да не гладуват и да не се лишават от храна, а да могат спокойно да си напълнят своята кошница“, заключи социалистът. 


Текстът е предоставен от предизборния щаб на "БСП за България" съгласно договор за отразяване  предизборната кампания на коалицията.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни