Драгомир Стойнев в Габрово: Доходите не са само социална политика, те следват икономиката

Топ новина! Spored-Stoinev-dohodite-ne-sa-samo-sotsialna-politika
Според Стойнев доходите не са само социална политика
и държавата трябва да подкрепи предприемачите, каза водачът на листата на "БСП за България"

Истината е, че и без работещо правителство БСП направи своите социални пробиви. Хората го разбраха, защото минималната работна заплата е 50% от средната и това е благодарение на парламентарната група на БСП. Няма друга партия, която да може да се похвали със социални придобивки. И можем гордо да гледаме в очите хората, защото изпълнихме нашите обещания - безплатни детски градини и ясли, увеличени пенсии.“ Това заяви в Габрово пред препълнената зала на Художествена галерия „Христо Цокев“ водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той допълни, че благодарение на ПГ на БСП училища, читалища, болници и др. имаха отопление, т. нар. малък бизнес - дюкянчета, магазини, малки цехове, семейният бизнес в момента работят.

Според Стойнев обаче доходите не са само социална политика, те следват икономиката и държавата трябва да подкрепи предприемачите. Няма логика в ниските нива на безработица у нас и в същото време дефицит в бюджета. Това, смята той, означава, че или има голяма сива икономика, или е налице т. нар. структурен дефицит, т. е. това, което произвеждаме, няма достатъчно добавена стойност. Следователно трябва да преквалифицираме нашите хора на труда, за да могат да работят и съответно да получават по-високи доходи. Трябва да бъде преструктурирана и икономиката и да се насърчават отрасли с висока добавена стойност.

В Габровско има добри примери за модерни производства, но те са резултат от усилията на отделни български предприемачи. Аз говоря това да стане държавна политика. Това е разликата между БСП и останалите партии. Ако за тях е в сила „всеки сам се оправя“, ние искаме държавата да бъде стабилен и предвидим партньор на българските предприемачи и инвеститори и да създава условия за добруването на силна, образована, здрава нация.

bsp

В разговор с хората Драгомир Стойнев заяви, че региони, в които се закриват училища, са обречени, но това са грешки в регионална политика. „Селата в областта са без инфраструктура и без възможности за младите им жители, заради което хората ги напускат.

За моя радост, безработицата в региона не е проблем, но в същото време бизнесът все по-често търси квалифицирана работна ръка“, каза Стойнев.

Проблемът е отчетлив в област Габрово, която е със силно развита икономика, най-вече в производството, за което все по-трудно се намира работна ръка. Стойнев подчерта, че политиката на БСП е да има конкуренция на пазара на труда, но да има равнопоставеност в образованието и здравеопазването. „Нека хората се конкурират за работните си места, но държавата трябва да води политика в здравеопазването и образованието.“

Здрави и образовани хора, които свободно да се конкурират на пазара на труда, е стремежът на БСП. А когато кандидатите за работа не са квалифицирани, държавата да се погрижи за тяхната преквалификация или по-висока квалификация, за да бъдат конкурентни, обяснява Стойнев.

Здравето не трябва да бъде стока според БСП.

Не искаме болниците да бъдат търговски дружества, било държавни, общински или частни. Така ще се спре установената вече практика на пациентите да се гледа като на касичка. Държавата трябва да си влезе във функциите и тези 3 млрд. лв. за здравеопазването да отиват в държавните и общински болници.

В срещата в Габрово участваха кандидатите за народни представители от листата на „БСП за България“ Валери Митов, Желязко Великов, Диляна Митева, Калоян Димитров и председателят на Общински съвет на БСП в Габрово Здравко Кънчев.


Текстът е предоставен от предизборния щаб на „БСП за България“ съгласно договор за отразяване предизборната кампания на коалицията.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото