Доц. Стефан Арменски навърши 90 години, три поколения помнят учителя по физика

Dots.-Stefan-armenski
Доц. Стефан Арменски
Три поколения габровци помнят учителя по физика, д-р на физическите и математически науки Стефан Арменски - един от най-уважаваните преподаватели в Априловската гимназия, както и от студентите от Габровския технически университет.

В случай, че не са учили при него, има вероятност да са слушали негови лекции. Той излизаше като лектор от просветното дружество „Георги Кирков“ и беше най-желаният сказчик в областта на физиката, техниката и астрономията. Като учител и класен ръководител аз го канех на срещи с мои ученици с цел обогатяване на знанията им и създаване на интерес към тези науки.
Правеше ми впечатление, че публиката (ученици и възрастни) след лекцията не тичаше към къщи, а се струпваше около Арменски и го обсипваше с въпроси.
Питомникът на АГ завършва СУ „Климент Охридски“ по специалността „Физика“ (1956-1963 г.). Започва работа в своята гимназия като дипломиран физик. Часовете му са интересни, за това си спомня акад. Ангел Попов, негов ученик.
През 1964 г. се открива Висшият задочен технически институт. Арменски е избран за преподавател в него след спечеления конкурс.
Специализира в Германия, тогавашния СССР, Норвегия, Австрия. Чел е лекции на студенти от висшето инженерно училище в град Митвайда, Германия.
Ръководител е на катедра „Физика“ 16 години. От 1976 г. е доцент, а от 1994 г. е академик на Международната академия по информационни науки. Избран е за ректор през 1991 г. за мандат 1995 г., когато се пенсионира.
В качеството си на ректор организира и поема домакинството на две национални конференции на ректорите на висшите учебни заведения, които се провеждат в Габрово.
От времето на мандата му ми остана един хубав спомен, а именно: на 8 март ректорът влезе във всяка катедра, в която работят дами, поздрави ни с Международния ден на жената, ръкува се с нас и ни поднесе по едно букетче от кокичета. На рождения си ден всеки служител в Университета бе поздравяван лично от ректора. Малък жест, но се помни.
Публикува 120 научни работи. Автор на 8 книги и учебни пособия.
През 2003 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Габрово“.
Доц. Арменски има сериозни интереси към краезнанието, започва изследователска работа и в резултат излизат книгите му „Габровската индустрия“, „Братя Калпазанови - кожари“, „Конкилеви“, „Фамилия Явашеви“.
Стефан Арменски е съучредител на Комитет „Памет габровска“, в дейността на който взема активно участие.
Носител е на три ордена, на три медала и на пет златни значки.
Нашият комитет поздравява с 90-ия рожден ден нашия колега, съмишленик и му пожелава дълги, спокойни и ползотворни години!
На многая и благая лета за нашия приятел и достоен гражданин Стефан Арменски!
От името на „Памет Габровска“ Милка Пурел
Милка Пурел

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни