Досега тунелът под Шипка е обект на политически упражнения, а не на държавни решения

Водеща! Dragomir-Stoinev---Kitaitsite-ne-povyarvaha,-che-evropeiska-d-rzhava-ne-mozhe-sama-da-postroi-tunela-pod-SHipka-
Драгомир Стойнев: "Китайците не повярваха, че европейска държава не може сама да построи тунела под Шипка"
Драгомир Стойнев, водач на листата на “БСП за България“ в Габровско

„Мнозина са се упражнявали по темата за тунела под „Шипка“, аз няма да го направя“, заяви Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в Габровско. Стойнев, който от 15 години работи в ресорите икономиката и енергетиката на национално ниво, подчерта че стратегически инфраструктурни проекти и свързаността на регионите, са били изместени от тактическо слагане на плочки и асфалтиране.  
„Принципно тунелът под Шипка трябва да влезе в стратегическите инвестиционни планове, подчертавам – на държавата“, коментира Стойнев. Това е и позицията на БСП. То ще даде много бърза връзка между икономически активни региони от двете страни на Стара планина. Това е важно за българските производители в секторите промишленост и земеделие, за търговците, освен за граждански нужди. 
„За съжаление тунелът под Шипка е обект на политически упражнения, а не на управленски решения“, смята Стойнев. 
„За да не съм голословен, ще кажа, че тунелът под Шипка стои на етап „проектиране“ вече 10 години, но не е приоритет за държавата. Преди време бяха водени разговори от ГЕРБ с китайска компания за изграждането му. Истината е, че те не доведоха до интерес от тяхна страна – преговарящите китайци не можеха да повярват, че една европейска страна не може сама да се справи с подобна инфраструктура“, каза още Стойнев в интервю за Българска свободна телевизия. 
Драгомир Стойнев не неглижира изграждането на новия Околовръстен път в контекста на строителството на тунела, но изрази притеснение, че има и друга причина за бавенето. Според него смяната на плочки, тръби и асфалт е по-лесно, бързо и видимо, а и дава много повече възможности за злоупотреби и кражби. асфалт много повече се краде. А „ремонтите на ремонта“ след 2-3 години са практика, която дава възможност за порочно отклоняване на средства. 
На въпрос за възможността за изграждане на язовир в Бяла за решаване на безводието в севлиевския край, Стойнев се ангажира с поставянето на въпроса в мандата на редовен кабинет. Той припомни, че последният строен язовир е от мандата на БСП – яз. Цанков камък. 
Според него държавата трябва да инвестира в национални инфраструктурни проекти, защото те освен решаване на конкретен проблем водят до заетост, до икономически ползи, по-висока добавена стойност, насърчават инвестициите. 


Текстът е предоставен от предизборния щаб на „БСП за България“ съгласно договор за отразяване предизборната кампания на коалицията.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото