Днес пускат движението през Хаинбоаз

	Днес по обяд ще бъде възстановено движението през Прохода на
Днес пускат движението през Ха
Днес по обяд ще бъде възстановено движението през Прохода на Републиката (Хаинбоаз) край Велико Търново, съобщиха вчера от Областната администрация в старата престолнина.

Той беше затворен на 19 юни след водната стихия в Североизточна България, когато огромна приливна вълна заради затлачени мостове отнесе огромни асфалтови късове и унищожи километри мантинела. Тогава от Агенция „Пътна инфраструктура“ определиха трафика от Северна към Южна България да бъде поет от Шипченския проход, а от Южна към Северна - от прохода Котел-Омуртаг. Натоварването на Околовръстния път на Габрово и пътя през квартал Бичкинята донесе отново дискомфорт на жителите му, а и стана причина за няколко катастрофи. Сега около Хаинбоаз ще има още някои довършителни работи с довлечената от високите води тиня и наноси, но отварянето му се приема с облекчение от габровци.
До момента за ремонта на Хаинбоаз са вложени над 2 милиона лева, допълниха от Областната администрация във Велико Търново. 30 000 квадратни метра мрежа е положена по склоновете за опасването им заради активизираните свлачищни процеси. 
„Според новите изисквания материалът за изработката на мрежата е подсилен, а телта е двойно засукана. Укрепените свлачища са с обща дължина 320 метра. Изградени са специални преградни стени от траверси, които ще спират свличащата се маса. Освежена е маркировката по цялото трасе на прохода, който е с дължина около 35 километра. Изкърпени са всички дефекти по платното за движение в Прохода на Републиката. Банкетите са профилирани и подравнени, пропаданията са запълнени, а растителността е отстранена. Също така са почистени и отводнителните канали на пътя, които бяха затлачени от поройните дъждове. Подменената мантинела по трасето е с обща дължина около 600 метра. Към момента вече са отпушени входовете на двата моста край Килифарево, които бяха затлачени след наводнението от 19 юни. 
Допълнителното почистване на наносите и дървесината ще продължи и след отварянето на прохода, тъй като мястото е безопасно за работа с тежки машини. Над 100 кубически метра от нарязаната дървесина вече са предадени на кметствата от засегнатите след наводненията райони.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни