Девойките на „Бъки“ с Купа България-БФХ

Топ новина! Nositelkite-na-Kupata-na-B-lgariya
Носителките на Купата на България
Хандбалистките на „Бъки“ за поредна година завоюваха Купа България-БФХ при 19-годишните.

 Съставът на Веселина Златева триумфира във Финалната четворка, която се проведе в рамките на два дни в спортна зала „Орловец“. 
    В битката за трофея участваха четирите най-добри отбора от страната в тази възраст. На полуфинала „Бъки“ надигра „Панагюрище“. Срещата започна равностойно, с размяна на попадения и аванс от само гол-два в полза на домакините. Нещата се промениха с влизането в игра на вратарката Цветелина Владимирова. Осем (!) нейни последователни спасявания позволиха на съотборничките º да увеличат аванса до 15:10 на почивката. След подновяването на играта състезателката с №16 в габровския състав продължи с отличните си изяви и отборът ни дръпна с 19:11. В 49-та минута, при поредната си добра намеса, Владимирова получи травма в глезена и напусна играта, но авансът на „Бъки“ вече беше сериозен и домакините нямаха проблем да го задържат до края. Срещата завърши при резултат 29:22. Капитанката Иванела Арнаудова вкара 6 гола за успеха, по 5 пъти се разписаха Паула Петрова, Пламена Денева и Ивайла Димитрова. 
    В другия полуфинал съставът на „Сливница“ се наложи над „Свиленград“. Избраничките на Мариела Иванова имаха аванс от 7 гола на почивката (17:10), но през втората част той беше стопен до само два гола. Все пак до обрат не се стигна и срещата завърши при резултат 32:27. 
Финалът беше доминиран от играта в защита на двата отбора и многобройни пропуски в нападение, за което добре говори резултатът от първата част - за 30 минути паднаха само 12 гола. „Бъки“ започна добре срещата и поведе с 4:0. Прекъсването, поискано от Мариела Иванова, даде резултат и съставът на „Сливница“ стигна до първото си попадение в 10-та минута, а след това намали разликата на 5:3. Страхотни изяви на вратата на Преслава Стойчева дадоха възможност на габровския тим да увеличи преднината си, но притеснението при съотборничките ѝси каза думата. В нападение бяха допуснати множество елементарни грешки и неточни стрелби и до края на полувремето, цели 20 минути (!), отборът не успя да реализира нов гол. Това беше използвано от съперника и със серия от четири поредни попадения тимът на „Сливница“ си осигури аванс на почивката - 5:7. Втората част започна с размяна на попадения. Отразен 7-метров наказателен удар от Преслава Стойчева и реализиран такъв от Иванела Арнаудова в 9-та минута доведе до равенство 10:10. След това дойдоха минутите на третата вратарка на габровския тим Анджелина Пенчева. Три поредни спасени от нея 7-метрови наказателни удара дадоха допълнителен импулс на състава ни, който с четири поредни попадения поведе с 15:11. Този път момичетата на Веси Златева не допуснаха нов срив и задържаха лидерството си до края. Помогна и отстраняването от игра на една от лидерките в състава на „Сливница“ Мелина Спасова, която напусна играта четвърт час преди края заради трето двуминутно наказание. Попадение на Иванела Арнаудова от 7-метровата линия фиксира крайния резултат 20:16. Капитанката на „Бъки“ реализира общо 7 гола във финала, 5 пъти се разписа Пламена Денева. За „Сливница“ с 5 попадения завърши Мелина Спасова, Пламена Младенова отбеляза 4.
Не беше лесно, но е нормално. Голяма част от момичетата са по-малки на възраст и в този състав не сме играли голям брой мачове. До този момент от началото на сезона не бяхме и се срещали с тези три отбора, които бяха на купата. Играли сме само срещу тимове от нашата зона. На този фон притеснението беше нещо нормално, а и залогът беше голям. Направихме пропуски в нападение и това може би доведе до известно колебание в състезателките - повече раздаваха топката, не смееха да поемат отговорност и да завършват. 
Много силен турнир на трите ни вратарки, от които съм изключително доволна. Бях сигурна, че ние имаме най-добрите вратарки в тази възраст и това се видя. Това съответно подпомогна останалите момичета и компенсира грешките, които направихме в нападение. Иванела се представи много добре, Пламена също, Паула също, както и Ивайла Димитрова. Вярвам, че в следващите срещи потенциала си ще покажат и други състезателки от отбора, които не успяха да го направят в този турнир.
Позитивното е, че имахме възможност да играем със съперници, които са на нашето равнище, да видим кои са силните и слабите ни страни и върху какво трябва да работим. Имаме достатъчно време до държавните финали и се надявам да доизчистим елементите от играта, които ни куцат, за да направим златен дубъл“, коментира треньорката на габровските момичета Веселина Златева.          
В спора за бронзовите медали „Панагюрище“ надигра „Свиленград“ с 35:32. 
Купата и златните медали на победителките връчи кметът на Община Габрово Таня Христова. Преслава Стойчева беше определена за най-добър вратар на турнира, а Иванела Арнаудова взе най-ценното отличие - това за най-полезен състезател. В „Отбора на звездите“ намериха място други две състезателки на „Бъки“ - Паула Петрова и Пламена Денева. 
Носителките на Купа България-БФХ: Анджелина Пенчева, Преслава Стойчева, Цветелина Владимирова, Диана Петрова, Паула Петрова, Ивайла Димитрова, Гергана Денева, Иванела Арнаудова (к), Пламена Денева, Надежда Иванова, Петя Василева, Вероника Стефанова, Полина Колева, Траяна Найденова, Ана Агалова.

Треньор: Веселина Златева.
       

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

Към началото

Следвай ни