Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето

Препоръчана! Dtsata-v-Popovtsi-sht-s-zapoznavat-s-profsiit-na-badshtto
Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето
Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето. Такъв ще е акцентът в тазгодишното Лятно училище, организирано от секретаря на читалище „Дядо Стойно – 1927“ Недялка Пенева. Децата от района на кметството са 120, като в училищна възраст са един пълен автобус, който всяка сутрин ги вози до габровското училище „Райчо Каролев“.

Децата в Поповци ще се запознават с професиите на бъдещето. Такъв ще е акцентът в тазгодишното Лятно училище, организирано от секретаря на читалище „Дядо Стойно – 1927“ Недялка Пенева. Децата от района на кметството са 120, като в училищна възраст са един пълен автобус, който всяка сутрин ги вози до габровското училище „Райчо Каролев“.

„Лятното училище в селото се радва вече девета година на голяма популярност сред децата и техните близки – споделя Нели Пенева. - Между 30 и 40 деца идват редовно на заниманията. Понякога сред тях са и деца от града, чиито близки са разбрали, че тука има смислени занимания, а не просто игра. Нашето лято винаги е тематично. Започнали сме с темата „Минало незабравимо“, минахме през „Европа за нас“, „Русия за нас“, „Цвете от Изтока“. Децата получиха много познания по география и история, по бит и култура на съответните държави и народи и изработиха много предмети, които продаваме на Богородичния събор в селото. Близки и роднини, гости на събора се радват много на уменията на децата и си тръгват винаги с пълни ръце оттук с много сувенири за спомен.“

Детското лято през тази година ще бъде от 30 юли до 11 август, когато е Богородичният събор. Този път времето е малко съкратено, но отново ще има както забава и развлечения за децата, така и да научат нови неща. Тази година темата е „Професии на бъдещето“. Малчуганите, които участват в Лятното училище са от 4 до 14 години. Тях ги очакват в бъдеще новите професии, за които е добре да бъдат информирани. Основната идея за това е също на секретаря на читалището Нели Пенева. Тя обаче ще разчита и на помощта на специалисти от Центъра за кариерно ориентиране. Сега в читалището се подготвят упорито за да разберат какви точно ще бъдат професии като терапевт на пенсионери, виртуален интегратор, съветник по роботи, отпадъчен дизайнер, различните геймъри във всякакви видеоигри и социални мрежи, специалисти по зелена енергия, техници по възобновяема енергия и т. н. Децата ще научат всичко това по забавен и занимателен начин.

За ръководители на различните занимания в читалището Нели Пенева е привлякла и различни ентусиасти - бивши свои колеги, стари приятели, опитни специалисти в различни области като Петър Тоцев, Румяна Тунева, Борислав Атанасов, Виктория Петрова, Радостина Андреева – театрали, приложници, историци, шахматисти. Това са все хора, които имат богата информация и много опит и са готови безкористно да отделят от времето си, за да осмислят свободното време на малчуганите през ваканцията. В заниманията с децата те свикнали да поднасят и интерактивно знанията и да създават умения в процеса на различни ролеви игри. През последните две години в работата с малчуганите се включват и техни ментори. Това са две от децата, израснали в Детското лято, батковците Димитър Малчев и Иван Дамянов. Те са тези, които децата слушат. Те ги занимават, правят викторини с тях, проучват знанията им, въвеждат ред като започват с най-важното – събират всички мобилни телефони и таблети, за да се свърши добре замисленото.

Това лято в заниманията отново ще присъстват приложните изкуства, изработването на декоративни пана от естествени материали с помощта на Румяна Тунева. Тя ще ги учи на две техники – апликация и декупаж. Освен пана се изработват и красиви поздравителни картички, а с декупаж се украсяват камъни, кутии, бутилки, вещи втора употреба, които после се превръщат в красиви предмети. Всичко това се продава на събора на селото, за да могат да се съберат пари за закупуването на различни материали за заниманията. Децата се включват заедно с бабите си и в приготвянето на вкусни ястия за събора – баници, тиквеници, пити, качамак, варена царевица и т. н.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото