Даниела Николчова с номинация за „Икар“

<p>Младата сценографка Даниела Николчова е номинирана за наградите „Икар“ в
Даниела Николчова с номинация

Младата сценографка Даниела Николчова е номинирана за наградите „Икар“ в раздела „Дебют“ за сценографиите на „Албена“ от Йордан Йовков, постановка на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, и &b

Наградите „Икар” се присъждат за професионални постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретно изкуство в България. Връчването на наградите става на церемония, която се провежда на 27 март – Международен ден на театъра.
Талантливата Даниела беше гостуващ сценограф в габровската постановка и работи в тандем с връстничката си Василена Попилиева - режисьор на спектакъла. „Албена“ беше втората постановка на класическа българска драматургия, с която се заема дуото Василена-Даниела. Двете са завършили заедно НАТФИЗ и работят за пръв път съвместно над „Вампир“. Според директора на габровската Драма Невена Митева работата на Даниела Николчова по сценографията на „Албена“ е „мъжка“ - суров и изчистен декор от дърво, който е присъщ като стилистика повече на мъжете. Невена Митева е възхитена и от красотата на стилизираните й костюми в постановката. Според нея с тях може да се направи бляскаво ревю на ретро костюми.
„Даниела е момиче, което много сериозно е възприело тази професия - коментира номинацията Невена Митева. - За всяко нещо в работата си тя упорства до най-малкия детайл да бъде направено както трябва. А това личи след това и в ефекта от нейната работа. Много съм радостна, че са забелязали тази сценография, защото я смятам за много високо постижение. Хубавото е, че е отличена с две постановки. Това ще рече, че няма нищо случайно в нейната работа.“
В номинациите на Съюза на артистите в България има и други габровски следи. Сред номинираните за дебют е габровската актриса Кристияна Ценкова за ролята на Лиз в „Откраднати разкази“ от Доналд Маргулис, режисьор Красимир Спасов, театър „Българска армия“. Комисията на гилдията е оценила като достоен съперник в категорията „Режисура“ познатия на габровската публика режисьор от постановката на „Ромео и Жулиета“ Петринел Гочев. Тази година той е номиниран за „Икар“ заради постановката на „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт в театър „София“. Ако пък подчертаем габровските корени на именития режисьор Стефан Москов, който за пореден път е сред номинираните за „Икар“ режисьори за „Каквато ти ме искаш“ от Луиджи Пирандело в театър „Иван Вазов“, бихме открили доста габровски следи в тазгодишните „Икар“-и.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото

Следвай ни