Да запазим единствения валяк на Балканите, настоява Русан Пенчев

Топ новина! Spored-Rusan-Penchev-valyak-t-krai-BKS-nyama-analog-dori-v-Evropa
Според Русан Пенчев валякът край БКС няма аналог дори в Европа
Търся помощ за единствения валяк в България и на Балканите, а може би и в Европа, който се намира до „Благоустрояване“!

С тези думи габровецът Русан Пенчев потърси съдействието на вестник „100 вести“, за да се запази един от първите парни валяци.
„През 2017 година имах среща с кмета на Габрово г-жа Таня Христова и други хора. Обещаха валякът да бъде реставриран и преместен до старата поща или между Дома на културата и Общината. Но уви, изминаха 5 години. Може би е заминал за скрап. Липсват много части от него. Вярвам, че ще помогнете да бъде реставриран. Може би в архива на някогашния габровски вестник „Балканско знаме“ го има цял.
Русан Пенчев се е занимавал професионално с техника през целия си живот. След казармата работи две години в Държавен вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“, а след това е секционен майстор в другия голям текстилен комбинат – „Васил Коларов“.
Уникалността на валяка е забелязана през 2015 година от журналиста и фотограф Христо Узунов, дългогодишен кореспондент на БНР за региона, а в момента говорител на Националната агенция за приходи – Бургас.
Христо Узунов има хоби - обикаля България в търсене на запустели кътчета.
Ето какво пише Христо Узунов през 2015 година в материала си „Ръждивите машини на България“: „Един от първите парни валяци у нас ръждясва близо до вилата на Пенчо Семов в Габрово. През 30-те години България изживява период на индустриален подем. Навсякъде из страната се появяват нови фабрики, цехове и заводи, а населените места покрай тях започват да процъфтяват. Възниква нуждата от създаването на качествени пътища, които да ги свържат. По това време строителните машини са внасяни от частни предприемачи, занимаващи се с изграждането на пътната инфраструктура. У нас парните валяци остават в употреба чак до средата на 60-те години, когато постепенно са заменени с по-ефективните такива, снабдени с двигатели с вътрешно горене“.
Христо Узунов не е единственият, който обръща вниманието на читателите към уникалния валяк.
През 2017 година екип на Obsidian Urbex Photography нарича валяка Steampunk Steamroller
Явно авторът е имал предвид буквалното значение на Steampunk (поджанр на научната фантастика, който включва ретрофутуристични технологии и естетика, вдъхновени от промишлени парни машини от XIX век).
Заедно с три зимни снимки Obsidian Urbex Photography предлага следния текст на английски език:
„Сгушен в невзрачен заден път на български град, стои ръждясал Steampunk Steamroller. Парният валяк се намира на територията на голямо разрушено имение, което някога е било собственост на важен български бизнесмен. През годините градът се е разраснал, заобикаляйки имението и парния валяк.
Това имение е лятна резиденция на влиятелен български бизнесмен, богат индустриален магнат от края на XIX и началото на XX век. През своята половин десетилетна кариера той е участвал в много сектори, включително търговия, фабрични производствени линии и банкиране. Той (бел. редактора. Изданието не назовава името на Пенчо Семов) е известен и с благотворителната си дейност и е бил силен поддръжник на местната общност. Създава училища и сиропиталища за бедни деца от региона. В завещанието си заявява, че този дом ще се използва за благотворителни дейности след смъртта му; или като училище за предоставяне на безплатно образование за бедни семейства, дом за възрастни хора или жилище за бедни писатели/журналисти.
Последните му желания не са уважени. В края на 40-те години държавата национализира благотворителните ресурси и конфискува къщата. Сградата е била използвана като болница и дом за лечение на някои инфекциозни заболявания като туберкулоза до края на 90-те години.
Посетихме покрития със сняг Steampunk Steamroller през ранната пролет на 2017 година“.
Сайтът се поддържа от фотографката Джанин Пендълтън.
Текст: Бояна Пенчева
Снимки: Иван Господинов, Obsidian Urbex Photography

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни