Д-р Светла Пашова: „Месо за Великден – само в неделя“

Препоръчана! 	Започна усиленото пазаруване за Великденските празници. Ред е на яйцата,
Д-р Светла Пашова: „Месо за Великден – само в неделя“
Започна усиленото пазаруване за Великденските празници. Ред е на яйцата, козунаците и агнешкото. За онези, които искат хем да не се лишават от нищо, хем да прекарат дните по-здравословно, решихме да потърсим информация по колко и от какво трябва да ядем,

НАДЕЖДА ТИХОВА

Започна усиленото пазаруване за Великденските празници. Ред е на яйцата, козунаците и агнешкото. За онези, които искат хем да не се лишават от нищо, хем да прекарат дните по-здравословно, решихме да потърсим информация по колко и от какво трябва да ядем, за да не навредим на здравето си. За събеседник по темата поканихме д-р Светла Пашова. Освен че е детски лекар и председател на Регионалната лекарска колегия в Габрово, д-р Пашова отскоро се дипломира и в още една специалност - „Хранене и диететика“.

- Д-р Пашова, да започнем с яйцата. Варените боядисани яйца са в изобилие по Великден и едва ли ще ни е полезно, ако изядем всяко счупено яйце, след традиционното чукане. До колко яйца на ден можем да си позволим?

- Яйцето като хранителен продукт е изключително пълноценно. В белтъка се съдържат всички заменими и незаменими аминокиселини и той е със 100% използваемост от човешкия организъм. Жълтъкът е богат на холестерол и лецитин, но съдържанието на лецитин прави холестерола по-добре усвоим. Доказано е, че при консумация на яйчен жълтък холестеролът, който се съдържа в него, води до повишаването на общите мазнини в кръвта, без да бъде повишен така нареченият лош холестерол, което прави безопасна консумацията на едно яйце дневно. При възрастните над 65 години обаче консумацията на яйца трябва да бъде сведена до три яйца седмично. Така че на Великден яйцата трябва да бъдат давани предимно на децата. За тях консумацията на 6 яйца седмично или по едно яйце дневно е задължителна.

- Кои яйца са по-полезни – варените или пържените?

- Пърженето като начин на приготвяне на храната е вредно от една страна заради използването на мазнините, които дори и течни при високата температура се хидрогенират и се получават така наречените трансмастни киселини, които имат водеща роля за появата на атеросклеротични плаки. Така че е най-добре яйцата да са варени между 7 и 10 минути. При диетите се използва широко приготвянето на яйцата на пара – омлети на пара, белтък на пара и т. н.

- За боядисването яйцата трябва да са твърдо сварени, а не рохки. Така ли е?

- Тук засягаме въпроса за безопасността при използването на яйца. Логично е да мислим, че едва ли по Великден кокошките снасят двойно повече. Потреблението става масово, а това означава, че яйцата са съхранявани по-дълго време. Затова е препоръчително да бъдат варени както казах – между 7 и 10 минути.

- В козунаците също има много яйца, особено ако са домашно приготвени. С тях също ли трябва да внимаваме?

- Козунаците като вид обреден хляб, който се консумира по Великден, също съдържат повече яйца. Промишлено приготвените козунаци съдържат яйчен прах, който е безопасен, но няма същата полезност и усвояемост от нашия организъм. За да бухне добре козунакът, се използват много набухватели, оцветители. Също така брашната трябва да бъдат бели, тип 500, за да се получи пухкав козунак. Това намалява неговата полезност и трябва да има едно ограничение в консумацията.

- Традиция стана през последните години за Великден на трапезата задължително да има агнешко месо. Полезно или вредно е то?

- Агнешкото месо е едно от богатите на наситени мазнини като овчата лой. Затова и то трябва да се консумира с мярка и за продпочитане само в празничния неделен ден. Това го изисква и канонът – месо да се яде само в неделя. Най-общо казано и по време на празниците трябва да се храним здравословно, разнообразно и с мярка.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здраве

Към началото

Следвай ни