Д-р Марангозов: Ако имате в рода си някой със съдово заболяване, започнете отрано с профилактични прегледи

Препоръчана! -d-r-Svetozar-Marangozov
д-р Светозар Марангозов
Повишава се броят на пациентите със запушени артериални съдове, променя се и съотношението между мъже и жени.

   Това каза д-р Светозар Марангозов, съдов хирург във ВМА в подкаста на БНР „В центъра на системата“.
    Той е носител на годишната награда за 2023 г. на БЛС за млади медицински надежди в категорията “Ти си нашето бъдеще“ и един от изявените асистенти и докторанти в академията.  
    По думите на д-р Марангозов ако преди съотношението между боледуващите мъже и жени е било 2:1, сега двата пола се изравняват. Това е една тежка патология с много неприятни последици. Не по-малко притеснителен факт е, че зачестява и венозната патология, обясни той.
    "Последните години се развива венозна патология главно поради това, че повечето професии са в седяща позиция.
    Разширените вени и слабостта на съдовата стена могат да имат и генетична предразположеност
    Ето защо отправям апел към хората, когато имат в рода си близки с разширени вени, отрано да обръщат внимание и да си правят профилактични прегледи, за да се открие навреме отклонение, ако има такова, и да не се налага после да лекуваме заболяването в напреднал стадий“, призова д-р Марангозов.
    Той отбеляза, че в Клиниката по съдова хирургия на ВМА е водещ център за лечение на венозната патология в България и в нея се работи в пълен обем съдова хирургия и съдови заболявания у които включват целия спектър венозни, артериални и лимфни заболявания.
    „Хроничната венозна недостатъчност се разделя на шест стадия:
    Нулевият стадий се характеризира само с тежест и дискомфорт в долните крайници. В последния стадий на венозната болест, която не е проследявана, идва  образуването на хронични рани, които много трудно се затварят и лекуват. Варикозната рана е последният стадий. Това изисква сериозен и адекватен подход при лечението “, каза д-р Марангозов.
    Той обясни, че хроничната венозна болест е състояние, при което могат да се приложат редица медикаменти, но също така има и друг вид терапия - с компресивни чорапи.
    „Те са разработка на нашата клиника, с която се гордеем. Веднага при затваряне на раната подхождаме към оперативно или миниинвазивно лечение на вените, които са причинители на това състояние“, допълни специалистът.
    Той засегна и темата за усложненията на венозната болест, някои от които могат да бъдат и фатални.
    "Най-честите усложнения на венозната болест са повърхностните тромбофлебити, следващите по честота са хроничните рани и промяната в цвета на кожата, а след това са спонтанните кървения, особено при по-възрастни пациенти.
    При дълбока венозна тромбоза може да има и случаи на спонтанна смърт има такива съобщения в световен мащаб, я България е на водещите места по смъртност от тази причина, отбеляза д-р Марангозов.
    Той обърна внимание на факта, че лечението на съдовите заболявания трябва да бъде оставено в ръцете на добри специалисти, защото наистина напоследък навлизат много нови методи, сред които и мини инвазивната хирургия, но точният избор може да бъде направен единствено от съдови хирурзи с опит и възможност за преценка.
    „Във ВМА прилагаме най-модерните мини инвазивни оперативни методи, но лечението не е самоцел и само съдов специалист ще определи точно какъв метод е подходящ. Невинаги безкръвните методи решават проблема на пациента, за да има добър резултат в дългосрочен план“, подчерта д-р Марангозов.
здраве нет

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здраве

Към началото

Следвай ни