Андрей Андреев: Пчелният мед съдържа цялата Менделеева таблица, макар повечето елементи да са в микроскопични нива

andrei-andreev
Андрей Андреев
  Пчелният мед съдържа цялата Менделеева таблица, макар повечето елементи да са в микроскопични нива.

  Интересното е, че дори геолозите изследват пчелен мед, за да разберат каква руда има в земните недра на даден район, заяви пред габровци пчеларят Андрей Андреев, който беше част от Седмото издание на фестивала „Здравей, Здраве!“, който се проведе в габровската зала „Възраждане“ на 11 и 12 февруари 2023 г. 
    За своята дейност като пчелар, за качествата на пчелния мед, за това кога трябва да се консумира той, за видовете пчелен мед, как да се съхранява този ценен за човешкото здраве продукт, разказа пред габровци Андрей Андреев.  
    „Започнах да се занимавам  с пчеларство през 2014 г., но не се приемам като професионален пчелар – обясни г-н Андреев. - Считам така, тъй като, според мен, пчеларите-професионалисти са онези хора, за които пчеларството е основен бизнес и начин на препитание. А аз се занимавам и с някои други неща – отглеждам малко мурсалски чай и картофи, а лятото, когато има суровина, се занимавам с приготвянето на различни видове сладка. Така че, през зимата наблягам на шипков мармалад и други подобни. 
    И тъй като темата ни е свързана с пчелните продукти ще започна с видовете пчелни продукти, а те са – пчелен мед, пчелен прашец, пчелен клей или прополис, пчелна перга, пчелно млечице, восък и появилият се от няколко години насам нов пчелен продукт – кошерен въздух. 
    Срещат се все повече колеги, които правят малки, много симпатични бунгала, в които влизат хората и през специални маски вдишват въздуха, който излиза директно от пчелния кошер. Това го правят, защото кошерното пространство е наситено с отрицателна йониазция. 
Какво е важно да знае потребителят на пчелен мед, особено сега, през зимата да може да може да разпознае автентичния пчелен продукт. Към днешна дата, ако някой предлага билков пчелен мед, който не е кристализирал и е различен от акациев или някои видове манов мед  трябва да имате „едно наум“. 
    Лично аз имам вкъщи няколко вида мед и всички те са кристализирали – по голяма част от бурканите има кристаловидни структури. Много често клиенти, когато видят такъв мед, казват:             „О-о-о, той е мухлясъл, в него има свинска мас!“ и други подобни. Мед, който изглежда по този начин е зрял, изваден точно когато трябва от кошера, мед с ниско водно съдържание и при всички случаи в него липсват каквито и да било примеси – добавена захар, хранени с различни добавки пчели и т.н. (Андрей Андреев показа мед, микс от билки и мана, но образувал типичния кристал, който се среща при автентичния мед). Според пчеларят, когато бъде отворен бурканът, пълен с чист пчелен мед, той не трябва да мирише на вкиснато. Вкисват се медовете, които са с повишено водно съдържание вътре в тях, тоест водното съдържание е над 23 процента – поясни пчеларят. Уважаващите себе си пчелари никога не вадят мед, когато водното съдържание е над 18 – 19 процента.
    Моята гордост е акациевият мед,, който произведох през този сезон, тъй като за първи път ми се случи да добивам такъв мед (Андрей Андреев раздаде на желаещите лъжички, за да опитат присъстващите на фестивала „Здравей, Здраве!“ от неговия чист акациев мед), поради теренните характеристики на местността, в които съм разположил своите кошери. Винаги има нещо друго, което цъфти, така че, моят мед е своеобразен микс. 
    Андрей Андреев обясни кога не трябва да се консумира мед и от кого. Това са децата под 2 години, тъй като когато пчелите се отглеждат в открити ппространства, в меда попадат голямо количество не само полезни, но и зловредни бактерии. А когато водното съдържание е ниско – под 20 процента, тези бактерии макар и да не могат да се развиват, голяма част от тях имат възможност чрез спороносните си форми да се запазват жизнени в меда.         Една такава бактерия, например, е клостридиум бакелинум, която предизвиква ботулизъм при децата. 
    Самата бактерия не вреди пряко, не атакува директно човешките клетки и органи, но нейните метаболити са невротоксини, подчерта г-н Андреев. Тя отделя около 7 вида невротоксини, които предизвикват парализа. Така че, ако на нечие дете се случи подобни симптоми обезателно трябва да се провери дали то не е консумирало мед.         Ето защо на деца под двугодишна възраст не е редно са се дава. Както не бива да се консумира и когато човек е алергичен към този продукт, както и при заседнал начин на живот. Медът е бързодействащ въглехидрат и когато човек преенергитизира своя организъм и не изразходва енергията в него може да последва енергиен шок. 
    Около 5 процента от сухото вещество в меда е на различни видове захари, като в обработеният и зрял пчелен мед болшинството от тези захари се падат на глюкозата и фрактозата. Всеки мед, разбира се, съдържа захароза. В акациевият и в мановият мед тя може да достигне до 10 процента, но когато е по-висока означава, че има нещо нередно“.    
    Според Андрей Андреев меда трябва да се съхранява на възможно най-хладно място, тъй като е установено, че при съхраняването му при температура 20 градуса неговата диестазна активност (диестазната активност показва какво е съдържанието на ензими в пчелния мед) пада за 1200 дни, ако обаче температурата се повиши само с още 5 градуса, тя пада за 500 дни и т.н. Ето защо меда са съхранява на хладно и затворен, тъй като той е и хидроскопичен. Така, ако в помещението, в което се съхранява меда е с висока влага, тя със сигурност ще се концентрира в най-горната част на съда, в който е поставен той и меда ще прокисне. Именно поради факта, че в повърхностния слой на меда се повишава влагосъдържанието.
    Нещото, което го съхранява е осмотичното налягане, което е характерно за субстанции с богато съдържание на захари.
    Освен това меда се дели на две категории – нектарен и манов. Нектарният е този, който е събран от цветовете на един или няколко вида растения. От своя страна той се дели на полифлорен, който се събира от много растения и монофлорен (при него има много условности). Така например при мед от слънчоглед е прието, че той съдържа над 51 процента слънчогледови полени от общия брой полени, съдържащи се в дадената проба. 
    Интересно е, че медът, който се счита за лавандулов има едва 17-18 на сто полен от лавандула. И е така, тъй като той се добива много трудно, поради две причини. Първата е, че лавандула в чисти пространства няма. Тя винаги е засадена някъде в конвенциални пространства и пчеларят трябва да е закарал своите кошери там, освен това лавандулата се жъне точно, когато е във фазата на своя масов цъфтеж. Тоест, точно, когато тя е започнала да отделя своя нектар, преминава комбайна и наред с прибирането на растителната лавандулова маса, се „жънат“ и голям брой пчели. Поради този факт стопаните на пчелни кошери избягват да ги позиционират в такива места, тъй като настъпва голям срив в популацията на пчелните семейства.
    „Лично аз имам пчелни кошери, разположени на три места в България – в с. Момчиловци, в Средна гора и в подножието на Стара планина, в Карловско, сподели още Андрей Андреев. - Отглеждам в този момент около 50 пчелни семейства, с идеята да станат поне двойно повече. Но при мен нещата се случват бавно, тъй като не съм потомствен пчелар и не съм наследил инвентар, кошери, техника и всичко необходимо за практикуването на този занаят. А и напоследък всичко стана много скъпо. Ето защо действам стъпка по стъпка.      
    Впрочем, тъй като пчелният мед съдържа основно двата монозахарида – глюкоза и фруктоза, означава, че този продукт не товари панкреаса и хората, които страдат от диабет могат спокойно да го консумират, тъй като не се нуждаем от извънредна хормоно продукция на инсулина. Захарите в меда се разграждат преимуществено от чернодробни ензими. Фруктозата е с предимство пред глюкозата, тай като около 20 пъти по-бързо и по-лесно се усвоява.
     Пчелният мед съдържа цялата Менделеева таблица, макар повечето елементи да са в микроскопични нива. Интересното е, че дори геолозите изследват пчелен мед, за да разберат каква руда има в земните недра на даден район“ – разкри още пчеларят.  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здраве

Към началото

Следвай ни