Чавдар Ангелов гостува с ново издание за позлатения храм-паметник край Шипка

Водеща! hram Shioka.jpg
hram Shioka.jpg
Храмът е изцяло руски проект, финансиран с руски средства. Единственото българско участие е дарената земя за строеж.

На 22 август от 17.30 часа в залата за срещи на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще представи пред габровската общественост сборника „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“.

Сборникът е издаден през 2002 г. и е посветен на стогодишнината на храма. Големият интерес към темата и изчерпаният първоначален тираж на изданието дават повод на екипа на музей „Шипка-Бузлуджа“ да подготви нов, допълнен и преработен вариант. Материалите в сборника са плод на дългогодишните задълбочени проучвания на специалистите на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, историци, изкуствоведи и архитекти. С оглед включването в научен оборот на новооткрити факти и настъпили след 2002 г. обстоятелства, частично са преработени статиите, посветени на мемориалния характер на храма, неговия статут и извършените през последните двадесет години реставрационно-консервационни намеси. Във второто издание са включени три изцяло нови проучвания.

Инициативата за построяването на храма е на Олга Скобелева – майка на ген. Михаил Скобелев, и на бившият руски посланик в Цариград – граф Николай Игнатиев.

За разлика от Паметника на свободата, това е изцяло руски проект, финансиран с руски средства. Единственото българско участие е от страна на жителите на Шипка, които даряват земята за храма.

Строежът продължава от 1885 г. до 1902 г., когато храмът е тържествено осветен. Изграждането трае дълго поради скъсването на дипломатическите отношения между Княжество България и Царство Русия. Това се случва една година след началото на проекта, а дейностите са възстановени десет години по-късно.

Светилището представлява красива постройка в стила на руските църкви от 17 в. Високият 42 м централен купол е ограден от четири по-малки, с височина 33 м, завършващи със златни кубета, с традиционната за Русия форма на луковици, с кръст на върха.

17-те камбани тежат над 20 тона, като най-голямата от тях е около 12 тона, само езикът й е 2 тона. За сравнение – най-малката тежи едва 20 кг. В отливането им са използвани гилзи, събирани от местата на боевете. В аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи, на които са изписани имената на 8 491 загинали офицери и опълченци.

Настоящото второ издание е по повод 120-та годишнина от тържественото откриване и освещаване на Храм-паметника „Рождество Христово“. Представянето му в Габрово е част от програмата на Национално честване Шипченска епопея и отбелязването на 145-та годишнина от епичните боеве.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни