Бойко Борисов: 12 години ГЕРБ не допусна такава криза в държавата като сегашната

Топ новина! Hvalyat-se,-che-sa-zapochnali-tunela-pod-SHipka.-Samo-da-pripomnya,-che-vs-schnost-opitaha-da-go-sprat---napomni-Tomislav-Donchev-pri-poseschenieto-v--Et-r-
Хвалят се, че са започнали тунела под Шипка. Само да припомня, че всъщност опитаха да го спрат - напомни Томислав Дончев при посещението в "Етър"
Дванайсет години ГЕРБ не допусна такава криза в държавата – чудовищна инфлация, която минава 20%, дългова спирала, ръст на БВП само с 2%. Това коментира в Габрово лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който посети музей „Етър”.

„С вчерашния дълг държавата задлъжня с още 5 милиарда лева с 4,75% лихва. Ние сме плащали 0,3 – 0,5% лихва, когато ползвахме кредит в Ковид кризата за компенсиране на бизнеса. Това означава, че вчера пазарите са видели, че България е в тежка криза, неплатежоспособна и затова е висока лихвата. Толкова ще се плащат години наред, по 100 милиона допълнително над нормалното всяка година. Още два милиарда искат да вземат другата седмица. Това, което оставиха Кирил и Асен, е капан за служебното правителство, и за всяко следващо правителство. Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък, щом дни след това държавата тегли 5 млрд. лева дълг”, коментира Бойко Борисов.

По думите му, ако след 2 октомври продължи тази политика, през март-април се очаква Международният валутен борд да дойде и да управлява финансите на държавата.
Според Борисов още по-тревожното е, че тези дългове не се теглят за капиталов ремонт или за строителство. „Ще строят 5 моста над Дунав, а се оказа, че от румънска страна не знаят. В официален отговор властите в Румъния казват, че няма информация за взаимно споразумение между представители на румънското и българското Министерство на транспорта, не разполагат с информация за източниците на финансиране на такива инвестиции, нито за очаквания срок за започване на същинска работа. Нагла лъжа на Кирил и Асен. Ние построихме един мост над Дунав, втори може да има след години”, каза още Борисов.
„Хвалят се, че са започнали тунела под Шипка. Само да припомня, че всъщност опитаха да го спрат и ако не беше бурната обществена реакция, щеше да бъде спрян. Той трябваше вече да се строи”, коментира заместник председателят на ГЕРБ и водач на листата в Габровска област Томислав Дончев.

„Малкият тунел е готов, мостът, обходният път на Габрово, ще продължим и нататък”, каза Бойко Борисов.
Кметът на Габрово Таня Христова посочи, че Общината извършва ремонти по проекти, включително и в ЕМО „Етър”, при които, заради кризата, инфлацията и повишените цени в строителството, има недостиг от 20%. „Нужна е подкрепа от държавата и индексация, но няма отношение и разбиране на проблемите на местните власти от страна на управляващите. От месеци Общините сигнализират, но мълчанието на държавата продължава”, каза Таня Христова. Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов сподели и друг проблем с държавата – на Общината няма преведени средства за продължаване на проекта за решаване на водоснабдяването на Севлиево и селата, който започна правителството на ГЕРБ и направеното в рамките на 4-5 години вече дава резултат. „В град Севлиево към момента вече няма режим на водата, проблем има в някои села. Работата трябва да се довърши, но средства от държавата не са преведени, въпреки обещанията на кабинета Петков”, уточни Иванов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни