Бойко Благоев: „Нашата цел е да популяризираме дейността на ЕС“

Водеща! Boiko-Blagoev--„Nashata-tsel-e-da-populyarizirame-deinostta-na-ES“
Бойко Благоев: „Нашата цел е да популяризираме дейността на ЕС“

По време на „Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот“, проведени в габровския Технически университет, със свой щанд участва и Представителството на Европейската комисия в България, която представи възможностите пред младите хора за работа в европейските институции, информира ръководителят на отдел „Комуникации“ в него Бойко Благоев. Той е завършил магистратура по Международно и европейско публично право в Университета в Тилбург, Холандия. Бойко Благоев информира, че работи с екип от 20 доброволци, „които набираме всяка година и те ни помагат много“. Четирима от тях бяха на щанда на Европейската комисия, докато ние си говорихме с него.
С Бойко Благоев е разговорът за възможностите, които имат днес младите специалисти, завършили своето образование в България или в чужбина.

- Г-н Благоев, Вие непрекъснато призовавате младите хора да останат на работа в България, а онези, които вече са извън страната, да се върнат обратно, защо?
- Всъщност, ние сме тук на Националните дни на кариерата с щанд на Европейската комисия и представяме всички възможности, които европейските институции предоставят за младите хора. В момента имаше отворен конкурс за работа в европейските институции, в който до 10 април младите хора можеха да кандидатстват. Но Съюзът им предоставя възможност и за работа във всички държави-членки. Има доста различни програми, като започнем от това, че хората могат да направят доброволчески период в държава-членка чрез Европейския корпус за солидарност, например. А когато са студенти, могат да отидат за обмен за един или два семестъра в рамките на програма „Еразъм“ и след като завършат, насърчаваме всички да разгледат възможностите за стажове в европейските институции. Така донякъде се разви и моята кариера. Аз направих един стаж от пет месеца в Белгия в Европейския парламент и след това в пет поредни години се явявах на конкурс за работа в европейските институции. След четири неуспеха, на петия път успях да изкарам конкурса и донякъде имах късмет, защото конкурсите са така направени, че не са за конкретна позиция, а за възможността след това да бъдете поканен на интервю. Поканата, която получих, беше за работна позиция за Бюрото на Европейския парламент в София. Там бях три години и половина, след това се освободи позиция в представителството на Европейската комисия също тук, в България, и в момента ръководя Комуникационния отдел на ЕК в България.
- Изпитвал ли сте понякога известно съжаление, че се реализирате в България, а не сте на работа по Вашата специалност в чужбина?
- Не бих казал съжаление, защото фактът, че в момента България е член на ЕС, позволява всички млади хора, и не само, да пътуват непрекъснато както за кратки, чисто туристически периоди, така и за професионална реализация. Така че оставането и заминаването не е така фиксирано, както е било в други исторически периоди. Днес съществува много по-голяма мобилност, благодарение точно на програмите на ЕС. Самият аз пътувам много. Ето, бях в Габрово, след това пътувах до Свищов, а след това и на събитие в Берлин. Така че работата ни позволява да пътуваме много и съм щастлив, че мога да я работя в България.
- Моя позната, която учи в Холандия, се опитваше по време на ваканцията да намери възможност да изкара стажа си в България с тенденцията да се върне на работа в страната ни. Но не успя.
- Каква е специалността й?
- Комуникации.
- За съжаление, възможностите, които предлагат европейските институции в България по тази специалност, са ограничени, но смятам, че в момента пазарът на труда е много динамичен и има много свободни позиции. Компаниите изпитват остър глад за кадри. Но има го и другия момент, че някои специалности със сигурност нямат толкова добра реализация в България. И точно поради това събития като Дните на кариерата са много полезни, защото дават възможност на младите да се ориентират в това какво търсят компаниите, какъв е пазарът на труда, какво се търси, какво трябва да учат, накъде да се насочат и най-вече какви умения трябва да достигнат. Затова има събития като „Кариера в България“ например, които ще бъдат през септември и които са насочени точно към онези българи, които са избрали да учат в чужбина. За да могат точно да се ориентират и да им се каже каква е средата в България. Няма какво да се лъжем - в страната има сфери, в които няма работа или конкуренцията е ужасно голяма. Но има сфери естествено, като IT и финанси, където свободни позиции има колкото искате. Така че всичко това е въпрос на личен избор и ориентация. Дали ще избере да остане в Холандия и да работи там, Вашата позната не трябва да прекъсва връзката с България. Може би ще е по-добре да не се върне веднага след като завърши, а едва след като натрупа свой производствен опит в чужбина и реши да го прилага в България,. Точно това е страхотно за нашата държава.
- Понякога, след като младият човек е завършил в чужбина, връща се в България, намира си добра работа, но колегите му започват да шушукат зад гърба му: „Абе, този ли ще ни дава акъл, за какъв се мисли като е завършил в чужбина!“. Подобно снизходително и отхвърлящо поведение не е ли една от причините младите специалисти, завършили в чужбина, да предпочетат да останат там, вместо да се завърнат в страната ни?
- Не мисля. Смятам, че това, за което говорите, е по-скоро изключение. В момента в България има топ международни компании, които се стремят да направят така, че и средата за младите специалисти да бъде добра за тяхното развитие. Затова считам подобно поведение наистина за изключение.
- Самият Вие какви цели си бяхте поставили при завършването на своето висше образование и промениха ли се те след годините на успешна реализация?
- Моите цели бяха свързани с работа по специалността. Завършил съм Международни отношения и за мен представляваше интерес работата в европейските институции. Затова неслучайно си поставих за цел да кандидатствам и започна работа там. Доста упорито преследвах тази моя цел, както казах пет години подред се явявах на един доста тежък конкурс. Едва на петия път успях да го изкарам, включително и поради това, че съм се явявал четири пъти преди това и съм натрупал своя опит. Днес целите ми са свързани повече с професионалното ми развитие. В момента сме в интересен период - България води председателството на ЕС, ръководи Съвета на Европейския съюз и сега съм краткосрочно ориентиран и ангажиран с този наистина изключително динамичен период в нашата работа. Но гледам и напред. Гледам към хоризонта 2019 година, когато ще има нови избори за Европейски парламент, за новата Европейска комисия и съответно се интересувам от възможностите, които институциите дават за развитие в рамките на самите тях. Това е едно от нещата, на които институциите поставят сериозен акцент, мобилността вътре в самите институции така, че човек да не се застоява на една позиция, а да се развива непрекъснато и да добива допълнителни умения.
- Кое Ви примами за участие в габровските Дни на кариерата?
- Ние участваме за първи път в националните Дни на кариерата. За нас е интересна възможност да отидем там, където са младите хора. Често ни се случва да организираме събитие и да се опитваме да привлечем младите. Нашата цел е да популяризираме дейността на ЕС, да обясним на младите хора защо той съществува, какво прави, какви са възможностите, от които те могат да се възползват. Може да се каже, че за нас това е един малък експеримент да отидем при младите хора - там, където са те, да им разкажем за всички програми и да видим кое представлява интерес за тях. И на база опита ни от предишните Дни - бяхме във Варна, Русе и Велико Търново, смятаме, че това наше участие е изключително полезно и за нас, и за младите хора.
- Тоест присъствието Ви по време на Дните на кариерата има ефект?
- Разбира се, че има ефект. Даваме на младите хора информация как да придобият допълнителни умения чрез възможностите за доброволчество, обмен или стаж. И евентуално след това за някои от тях са интересни възможностите и за работа в европейските институции в целия Европейски съюз.
В Габрово е по-интересно, защото специалностите са технически, но дори в европейските институции се предлага работа за IT-специалисти, а дори Техническият университет може да организира обмени по програма „Еразъм“. Тоест габровски студенти да отидат за даден период в университет от друга държава-членка и да обменят опит със свои връстници.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Европейски съюз

Към началото

Следвай ни