Борисов гарантира начало на тунела през 2014, може и по-рано

Препоръчана! Nona-Karadzhova,-Boiko-Borisov-i-Tomislav-Donchev
Нона Караджова, Бойко Борисов и Томислав Дончев

Строителството на тунел под Шипка ще започне най-късно през 2014 година, гарантира в Габрово вчера премиерът Бойко Борисов.

Управленец № 1 в държавата посочи излизащата извън мандата му дата след подписването на договора за безвъзмездната помощ за Водния цикъл.
Темата повдигна председателят на “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” Иван Господинов, който от името на Междурегионалния координационен съвет “Тунел под Шипка” поиска работна среща по проблема (писмото, без придружаващите документи, публикуваме отделно).
“През юли миналата година 32 компании заявиха желанието си да инвестират 200 млн. евро в тунела и Западния обходен път. С тях трябваше да се проведе среща през септември. Такава не се осъществи и с писмо от 28 септември поискахме среща с Вас” - напомни председателят на сдружението.
С философското “Неведоми са пътищата Божи” той прие признанието на премиера, че пратката не е стигнала до него. Бойко Борисов очевидно бе подготвен за въпроса “Тунел под Шипка”, защото демонстрира познаване на темата. В хората, следящи проблема, обаче остана усещането, че източникът на информация, разбираемо, е един - МРРБ-министърът Росен Плевнелиев. Над премиерската позиция видимо тегнеше и сянката на бленуваната еврозона, защото евентуалните решения определено се мереха с възможното увеличаване на бюджетния дефицит. Затова на Господинов се наложи три пъти да повтори изразяваната многократно позиция на “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” - има инвеститорски интерес, не се търсят пари от бюджета или европейските фондове, правителството просто трябва да обяви търг за концесия. Тук вече се стигна почти до дружеска кавга между двамата, след като премиерът обвини “опонента” си, че заблуждава хората и фирмите искат държавни гаранции, които пък веднага щели да се отразят на въпросния дефицит.

“Държавна гаранция означава, че аз го плащам и всичките му приказки са за пред публиката - възмути се на глас, обърнат към кмета Томислав Дончев, министър-председателят. - Намерете инвеститор, който не иска държавни гаранции, пускам го утре.”
“Бихте ли ми казали колко големи обекта в България се строят без държавни гаранции” - запита в отговор представителят на габровци. “Вие май ме препитвате. Бъдете сигурен, че съм по-компетентен от Вас” - жегна се министър-председателят. “Кажи му, че не става дума за такива гаранции, а за пътникопоток” - подшушна междувременно на ухото на Господинов бившият кмет Богомил Белчев.
Разговорите обаче придобиха по-дружески тон, след като Бойко Борисов гарантира - тунелът със сигурност влиза в оперативните програми за 2014 г., но ще се търсят възможности проектът да се изтегли и за по-раншна дата. “Шипка, тунелът, в момента е резерв. Ще запознаем Брюксел, това мога да Ви го обещая, да се опитаме да го изтеглим по-рано. Ако намерите фирма, щом казвате, че има такива, доведете ги, ще им гарантирам - да почнат да строят, да не губят време, без да искат от нас държавна гаранция. През 2014-та ще намерим пари да им платим, щом стане готов. Така им предайте. Могат да почнат да го строят веднага, но без да ни искат държавна гаранция, а ние ще го платим, когато имаме възможност. Така правим в момента с “Марица”.
“Искам да се разберем, Станишев, заедно с Гагаузов, ви е излъгал, сега идвате при мен и искате да правим тунел - изиска на няколко пъти лидерът на ГЕРБ. - Ако не Ви е излъгал, защо тунелът го няма в оперативните програми?” “Има го в договора за присъединяване на България към Европейския съюз” - информира председателят на “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” - думи, които не бяха отхвърлени от премиера, но и не забавиха реакцията му: “Защо тогава не са го направили? Искате аз да дойда и да ви направя всичко накуп”. “Затова сме Ви избрали” - пошегува се Господинов. “Е, това Ви казвам - искам втори мандат - 2014-та - отговори в същия тон премиерът. - Ако искате тунел - 2014-та.”
Въпреки привидната си непоколебимост, Бойко Борисов е чул, което трябва - научи “100 вести” от проверени източници. Според тях премиерът и неговият екип ясно съзнават стратегическата нужда от напречна връзка между все още строящите се магистрали “Тракия” и “Хемус”. Веднага след вчерашната среща Бойко Борисов разпоредил на шефката на Секретариата към Съвета за управление на средствата от ЕС Юлияна Николова да потърси налични резерви. В типичния си стил бившият генсек поискал това да стане до десетина дни.
Смекчаване има и в позицията на Плевнелиев, довериха нашите хора. Той само чакал ясен знак от Борисов, за да задейства работата по проекта. Вече дори водил разговор с мощни чуждестранни компании, които били готови да инвестират в тунела и без държавни гаранции. МРРБ-министърът търсил и възможности за актуализация с бюджетни средства на проекта за тунела, както и за стартиране на финансирането на Западния обходен път, чиято документация е перфектна.

 

До г-н Бойко Борисов,
министър-председател на Р България
Уважаеми г-н Борисов,


През май 2009 г., в резултат на едногодишен натиск от страна на ГС “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” и след почти петмесечно протакане, МРРБ и тогава Национална агенция “Пътна инфраструктура” публикуваха Процедура за обявяване на намерения за строителството на тунел под Шипка. В резултат 32 реномирани компании писмено заявиха своята готовност да инвестират в струващия 200 милиона евро проект. Вместо да организира насрочената за септември 2009 г. среща с потенциалните инвеститори, министър Росен Плевнелиев побърза да окачестви свършеното като политическа демагогия - думи, които за нас еднозначно са политически гаф. Гаф най-малкото поради три причини: Първо - до Процедурата се стигна в резултат на действията на неправителствена организация, обединяваща областен управител, кмет, представители на държавни и общински институции, депутати от всякакъв “цвят”. Второ, защото цялата предизборна кампания на ГЕРБ в Габрово и Стара Загора бе построена на платформата “Тунел под Шипка”. И трето - налице бе реално заявен инвеститорски интерес. Ето защо с писмо от 28.09.2009 г. ние поискахме работна среща с Вас от името на Междурегионалния координационен съвет “Тунел под Шипка”, в който участват и най-влиятелните хора на Стара Загора и Казанлък. На тази среща ние очакваме да се намерят разумни решения на пет въпроса:
1. Да се уточни дата за провеждане на среща със заявилите интереса си към строителството на тунела инвеститори. Нашето предложение е тази среща да е в Габрово.
2. Срокове за разплащане на възложените и изпълнени проекти за тунела и Западния обходен път от “Пътпроект” ЕООД .
3. Приемане на график за извършване на ОВОС, необходимите отчуждавания, проучвания, строителни разрешения и подготовката на тръжната документация за евентуална концесия.
4. График за строителството и обеми на финансиране на изграждането на Западния обходен път, който според нас е стопроцентно задължение на държавата.
5. Дата за започване на строителството на тунела, независимо от източника на неговото финансиране, която да е в рамките на Вашия мандат - т. е. не по-късно от 2013 година.
Надяваме се, че в удобно за Вас време тази среща ще стане факт.


С уважение, Иван Господинов, председател на управителния съвет, 23.02.2010 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото

Следвай ни