Биляна Черноречка: „Регионалните медии имат информацията за онова, което вълнува българските граждани“

Водеща! Bilyana-CHernorechka
Биляна Черноречка
Пресаташетата на Бюрото на Европейския парламент в България Биляна Църноречка и Калина Върбанова, и Галина Михнева от Европейският информационен център в Габрово „Европа директно“ се срещнаха с представителите на регионалните медии от областта.

Представителите на Бюрото на Европейския парламент отговориха на журналистическите въпроси, свързани с това какъв е дневният ред в работата на ЕП и кое е онова, на което хората трябва да обръщат внимание и да се интересуват от него? Къде е най-топлата връзка между гражданите и българската политика от гледна точка работата на евродепутатите и дали тя е в техните офиси? Както и на въпроса, свързан географията на офисите на евродепутатите и дали в регионите те функционират пълноценно.
Биляна Църноречка и Калина Върбанова считат, че регионалните медии са от изключително значение, тъй като са убедени, че точно те имат информацията, свързана с онова, което вълнува българските граждани. „Освен това вярваме, че точно регионалните медии носят в себе си лидерските мнения и могат да бъдат чудесен медиатор по политиките на ЕС и жителите на съответните региони. Кои са темите? За нас неминуемо отново се появява темата, свързана с екологията - така наречената „Зелена сделка“. И тук стигаме до разбирането, че на местно ниво се счита, че Брюксел много сложно говори и представя своите идеи. Но какво все пак включва „Зелената сделка“? Това е огромен набор от различни инструменти. Тук става дума за рециклиране, замърсяване на въздуха и водите, както и проблема, който имахме, свързан с транспортирането на боклук. Става дума за намаляване на въглеродните емисии. Тоест, има набор от теми, които смятаме, че биха били интересни, тъй като са свързани с живота, с ежедневието на хората.
Друга тема, която неминуемо се появява, е за отпусканите от Европа средства. Каквото и да си говорим е важно да се знае какви средства ще достигнат до гражданите - по какъв начин те ще бъдат подпомогнати от ЕС. Тук стигаме до икономическото възстановяване след кризата от Covid. Възстановяването от бежанската криза, от която е засегната и България като цяло, както и Габровския регион. Другата тема, която ще се появява поне до края на годината ще бъде свързана с войната в Украйна и по какъв начин ЕС ще компенсира държавите-членки, които страдат от въведените санкции. А това са неща, които неминуемо се отнасят до нашето ежедневие. Като какви ще бъдат цените на тока, какви ще бъдат цените за горивата – това е нещо, което няма как да не ни засяга в нашето ежедневие. И това са решения, които се вземат на европейско ниво. Ето защо нашата задача е да видим как нашите управници ще прокарат тези решения така, че българските граждани да бъдат подпомогнати“.
Според представителките на пресофиса на ЕП в България най-топлата връзка между гражданите и българската политика от гледна точка работата на евродепутатите би трябвало да бъде в офисите по места. Биляна Черноречка счита, че „местните офиси би трябвало наистина да могат да помогнат с това, да се отговори на въпросите на гражданите. От своя страна и гражданите трябва да търсят и да контролират начина, по който евродепутатите и българските политици са заявили своите програми по време на избори. Ние, гражданите, трябва да се научим да следим тези програми, а след това да проследяваме и тяхното изпълнение. Да кажат нашите управници по какъв начин това, което са заявили е изпълнявано, за да могат да разчитат, че отново ще бъдат избрани“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни