Без промяна в политиката и без инвестиции Габровска област ще продължи да изостава

Valeri-Mitov
Валери Митов
Затова предстоящите избори ще бъдат залог за посоката, в която ще се управляват процесите - убеден е Валери Митов, водач на листата на "БСП за България" за 48 Народно събрание

Валери Митов е роден в Габрово, на 31 години. Средното си образование завършва в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” - Габрово и още докато е в гимназията, завоюва първи места в състезания по информационни технологии. Висшето си образование завършва в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Бизнес информационни технологии” – бакалавър, „Бизнес информатика с английски език” – магистър. Член на Националния съвет на БСП. От ноември 2020 г. е областен председател на БСП - Габрово след двегодишно председателство на Младежкото областно обединение на БСП. Още като студент работи в ИТ фирма като разработчик на уеб сайтове.  Работил е в сферата на организирането на мероприятия. В момента е управител на държавно дружество.


- Г-н Митов, какво Ви мотивира да участвате в тази нелека предизборна битка, след като на предишните избори БСП не успя да вкара представител от Габровска област в Народното събрание?

- Реших да не се примирявам с настоящата ситуация и смятам, че мога да допринеса за реализиране на политиките, заложени в нашата програма. В областта има много хора с леви убеждения, които останаха без представител в 47 Народно събрание. За мен е огромна отговорност да поведа листата на БСП в област Габрово. Благодаря на моите съпартийци за гласуваното доверие!

- Какво е за Вас народното представителство?

- Отговорност и възможност да бъда полезен. Да отстоявам интересите на хората и да подпомагам развитието на областта, като работя за решаване на проблемите, които съществуват от десетилетия. Роден и израснал в Габрово, аз виждам колко много изоставаме в сравнение с развиващите се съседни области като Търново или Стара Загора.

- Какво бихте казали на онези, които смятат, че сте много млад и нямате опит за народен представител?

- Младостта не е недостатък, тя ми дава предимство. Работата като лидер на младежкото БСП в областта и като областен председател на партията през последните години ми даде възможност да бъда съпричастен с проблемите на хората в различните общини. Всички знаем колко нерешени въпроси има, независимо от опита на досегашните народни представители. Управляваха държавата повече от 10 години, а какво направиха? Все по-пустеещи улици в Габрово, отново воден режим в Севлиево, катастрофи заради лоша инфраструктура. Това са само най-видимите „резултати“. Ако получа доверието на хората, аз знам своите задачи и ще вложа всичко те да бъдат решени.

- Откакто сте в политиката, какво научихте за хората от областта?

- Хората в нашата област са трудолюбиви, честни, почтени, с чувство за хумор, готови винаги да помагат. Не е случайно, че първото новобългарско училище възниква тук благодарение на духа, щедростта и родолюбието на габровци. Не се предават пред трудности, работят и искат да живеят в добре уредена държава, където законите са еднакви за всички.

В същото време животът тук е все по-труден и жителите ставаме все по-малко.

- Срещате се често с хората от четирите общини на областта, какво Ви споделят най-често?

- Напоследък ми казват, че от ден на ден губят надежда за по-добър живот. Тревожи ги липсата на работа или опасността да станат безработни. Страдат, че децата им са далече. В последните месеци чувам, че хората са притеснени как ще посрещнат зимните месеци, дали ще имат храна и отопление.

Ние от БСП повтаряме от април месец, че незабавно трябва да започнат преговори с „Газпром”, за да се защитят икономиката и домакинствата. Доказахме, че сме социалният стълб в управлението на държавата – България днес има най-социалният бюджет в историята на Прехода. В малкото време от мандата БСП направи детските градини и ясли безплатни; увеличи майчинството от 380 лв. на 710 лв. през втората година; направи минималната пенсия 467 лв., a максималният размер – 2000 лева. 300 000 лица и семейства ще получат целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г.

Дошло е време, когато истината трябва да се каже ясно, че без промяна в политиката и без инвестиции Габровска област ще продължи да изостава. Трябва друга стратегия за развитие и нови хора, които да я осъществят. Затова предстоящите избори ще бъдат залог за посоката, в която ще се управляват процесите.

- Каква е Вашата оценка за развитието на областта през последните години?

- През последните години (къде повече, къде по-малко) всяка от четирите общини се оголи откъм ресурси, замря социалната инфраструктура – изтекоха подготвени и инициативни хора, инвестициите намаляха. Политиката за работа с местния бизнес се измести от корпоративни интереси. Парите от приватизационни сделки се оказаха недостатъчни, за да се промени икономическата инфраструктура. Като цяло изоставането рефлектира върху заетостта.

Трябва политика, с която да се подобри инфраструктурната среда за тези инвеститори, които са решили да вложат пари. Мисля, че се пропуснаха много възможности в това отношение, трябва добре премислена инвестиционна политика, с усилия за подобряване на бизнес-средата. Севлиевска община точно затова е икономическият мотор на областта, защото е леснодостъпна по оста София - Варна.

Данните от НСИ ги виждаме всеки ден, област Габрово се топи, тъмните и обезлюдени блокове се увеличават. Да, реализираха се много европроекти, свързани с градската среда, но са наложителни реални инвестиции на бизнеси, с висока добавена стойност. Осигуряване на нови работни места със справедливо заплащане на труда, за да могат младите да не бягат в по-големите градове и чужбина.

Добра стъпка в развитието на област Габрово е подписването на договора за проектиране и строителство на тунела под връх Шипка.

- Какво представлява животът Ви напоследък?

- Като на повечето хора - работя, помагам на родителите си, не забравям приятелите си. Обичам природата, хубавите книги. Чрез политическата си дейност се опитвам да давам глас на проблемите на хората, за да се намират по-лесно и бързо решения за тях.

- Г-н Митов, на чия подкрепа ще разчитате по време на кампанията?

- Ще оценя високо подкрепата от всеки един жител на областта, ще приема всяка добра идея. Разбрал съм, че много често най-добрите идеи се раждат в спор с опонентите, а най-верните решения може да подскаже един, преминал през битките човек. Ще търся опита на старите и креативността на младите! Ще чуя всяко мнение, ще приема всяка критика или добра идея. Вярвам, че добрата политика е да караш хората всеки ден да избират между различни възможности, съзнателно да те подкрепят, а не от страх или нежелание да мислят.

Габровци, севлиевци, дряновци и тревненци са хора с буден, предприемчив и родолюбив дух и когато приех водачеството на листата, се замислих колко голяма е отговорността пред историята и съвремието на областта. Разчитам на тях.

На хората им омръзна да слушат голи обещания. Много беди се струпаха – ковид пандемия, инфлация, цени, доходи, бедност и неравенства. Но мисля, че гражданското общество се пробуди и нищо не може да продължи по старому! Политиците трябва да сме способни да изразяваме това, което мисли обществото, и впоследствие да защитим интересите му според законите на държавата.

- Очевидно е, че тези избори няма да са леки. На какво залагате в тази битка за Парламента?

- Участвам в тези избори, за да спечеля доверието на хората, а не да победя някого. На всеки кандидат гледам сериозно и ще разчитам на позитивна, съзидателна и толерантна кампания, в която се подкрепят политики, а не се компрометират хора. В крайна сметка след изборите по-голямата част от кандидатите ще продължим да живеем в областта и животът ще ни срещне отново.

За разлика от кампаниите през миналата година, сега можем да покажем какво свърши реално БСП в управлението. Най-социалният бюджет от началото на прехода, като 22 млрд. са за социални мерки.

- Какво послание към жителите на Габровска област бихте изпратили?

- Да вярваме повече, че от нас зависи да се решават проблемите в областта, да бъдем по-единни в името на общото ни бъдеще.

На всички, които останахме в Габровска област, ще кажа, че ако спечеля доверието им, ще дам всичко от себе си, за да върнем заедно достойния живот на Габровска област! Пожелавам на габровци, севлиевци, дряновци и тревненци да вярват в доброто, има надежда и всичко зависи от нашия избор!

 

Текстът е предоставен от предизборния щаб на БСП – Габрово и се публикува съгласно договор за отразяване на предизборна кампания в изборите на 2 октомври 2022 г.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни