„Баба Марта в габровския дом” взе първа награда за “Тематична колекция” в конкурса за мартеници на ЕМО „Етър”

<p>„Баба Марта в габровския дом” взе първа награда в категорията
„Баба Марта в габровския дом”

„Баба Марта в габровския дом” взе първа награда в категорията „Тематична колекция” в конкурса за мартеници на ЕМО „Етър”. Творбата (вляво) представлява истинска композиция, изработена от ученици от V „б”<


    Малчуганите са представили вестителката на пролетта като жена, облечена в бяло и червено, заобиколена от животни, а кошницата й е пълна с мартеници.
    В конкурса се включиха 88 участници от Шумен, Сливен, Бургас, Стара Загора, Варна, София, Дебелец, Дряново, Тутракан, Севлиево и Габрово.
Втора награда за „Тематична колекция” се присъжда на малчуганите от група „Калинка” на Детска ясла „Бургаско детство” от Бургас. Това е най-голямата композиция, която участва в конкурса. В нея има над 10 животински фигури от вълна.
Трета награда в категорията е дадена на Първа група в ЦДГ „Перуника І” - Габрово.
В категорията за най-автентична мартеница първа награда (вдясно) е присъдена на Ганка Петрова от НЧ „П. Р. Славейков-1903” и КП „Еделвайс” - с. Добри дял, Лясковец. Мартеницата, изработена от Клуб по краеведство „Родолюбие” - с. Ресен, В. Търново, е класирана втора. Трета награда получи Теодора Динева - ПГ, ЦДГ „Ален мак”, Стара Загора.
Нина, Росица и Мартин Георгиеви успяха да се представят с най-оригинална мартеница, счита журито. Родолюбието на тримата е въплътено в техния продукт – географска карта на България, на която отделните етнографски райони са представени с характерни за тях мартеници. Надписът „Я, кажи ми...” допълва произведението на Нина, Росица и Мартин (виж снимката на страница първа).
Втора и трета награда отиват при НЧ „Съгласие” - Дебелец, В. Търново, и Миглена Апостолова - Свищов. За първи път в музея е представена такава мартеница – хурка, обвита с бял и червен вълнен конец.
Присъдени са и няколко поощрителни награди:
За оригинална колекция на ученици от ОУ „Св. Климент Охридски” - с. Кичево.
За оригинални керамични мартеници на Йоан Николов - 4 г., Севлиево.
За оригинална идея на Валерия Коева, VІ „б“ клас, „Неофит Рилски” Габрово.
Екомузей-аквариум - гр. Русе – Мая Кубратова.


Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни