Акция “Шофирай отговорно и толерантно” беше в Габрово

	Вчера двама младежи от София, доброволци от сдружение „Отворена младеж”,
Акция “Шофирай отговорно и тол
Вчера двама младежи от София, доброволци от сдружение „Отворена младеж”, и пътни полицаи от Габрово проведоха съвместна операция по метода на широкообхватния контрол на пътното движение.

 Между 13 и 16 часа 22-годишният студент от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ Стоян Иванов и 29-годишният Милен Василев  раздаваха на спрените за проверка водачи в района на площад „Марсел де Бископ“ в Габрово диплянки с 10-те заповеди за отговорно и толерантно поведение на пътя, както и антистрес топки. 
Акцията бе в рамките на превантивната кампания „Шофирай отговорно и толерантно”, която се осъществява за трета поредна година. Част е от международния проект „Пътна безопасност в регионите от Югоизточна Европа”, в който партньори са Главна дирекция „Национална полиция”, областните дирекции на МВР и Института за изследвания, образование и развитие „Отворена младеж”. 
Целта на кампанията е да се въздейства върху най-активните участници в пътното движение - младите хора, за отговорно и толерантно поведение на пътя. Вниманието на контролните органи бе насочено към превенция на най-често нарушаваните разпоредби на Закона за движение по пътищата, с цел недопускане на тежки пътни инциденти. Полицаите проверяваха всичко - лични документи на водача, на автомобила, техническата му изправност, за алкохол и др. Сред проверените бе и шофьор на служебна кола, возеща шеф на сериозна фирма. Беше забравил да си включи светлините и полицаите го забелязаха. Директорът до сгафилия водач не направи обичайните стъпки за омаловажаване на случая. Думите му: „Който е сгрешил, ще си плаща глобите“, могат да послужат за пример как най-сетне трябва да проумеем, че всеки е длъжен да си носи отговорността. При 3-часовата акция бяха проверени 66 автомобила. Нарушенията се оказаха 15, като четирима водачи си тръгнаха с актове (в един акт може да има повече от едно нарушение), а 9 - с глоби по фиш.
„Всички водачи, които спряхме, бяха добронамерени и доста любезни - обясни Милен Василев.  - Приемаха с усмивки антистресовите топки, които им подарихме. Това беше и нашата цел - повече позитивизъм на пътя.“ 
Василев припомни 10-те заповеди за отговорно поведение на пътя: 
1. Бъди концентриран!
2. Запази самообладание в рискови ситуации!
3. С усмивка дай предимство!
4. Бъди толерантен към другите на пътя!
5. Не използвай клаксона и фаровете за сигнали, които биха създали напрежение!
6. Не престоявай и не паркирай върху пешеходните пътеки!
7. Не шофирай под влияние на алкохол, наркотици, преумора!
8. Не се разсейвай с GSM, GPS!
9. Поддържай техническото състояние на превозното си средство!
10. Шофирай интелигентно!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни