„Ах, това Вариете” - онлайн архив на Експериментален сатиричен вариететен театър - Габрово

Топ новина! Varietoto-beshe-emlematichno-ne-samo-za-Gabrovo
Вариетото беше емлематично не само за Габрово
Музеят на хумора и сатирата представя „Ах, това Вариете” - онлайн архив, посветен на Експерименталния сатиричен вариететен театър в Габрово.

Вариететният театър в Габрово е емблематична институция, съществувала в периода 1985 - 1999 година под един покрив с Дома на хумора и сатирата. Габровци с умиление си спомнят за уютните вечери, прекарани в характерната барова атмосфера сред талантливи актьори, бляскави костюми, танци и музика. Изложбата дава възможност на публиката да проследи подробно историята на театъра, да получи информация за всяка играна пиеса и да се срещне отново с главните герои в тази както красива, така и малко тъжна приказка. Много от тези герои - в наши дни вече утвърдени актьори, режисьори, хореографи и музиканти - са започнали кариерата си именно във Вариетето, както галено наричат театъра габровци.
Сред художествените ръководители на театъра са именити личности като Николай Николаев, Вили Цанков, Сотир Майноловски и Николай Георгиев, а актьорския си прощъпулник на фамозната въртяща се сцена са направили Деница Шопова, Николай Кипчев, Нона Йотова, Къци Вапцаров, Пепа Попзлатева, Тео Елмазов. От по-младото поколение артисти, играли във Вариетето, са Орлин Павлов, Йоана Захариева и Стефан А. Щерев, а на гастрол са идвали звезди като ВГ Трик, Никола Анастасов, Камелия Тодорова, Стефан Мавродиев и много други.
Онлайн архивът е създаден под формата на достъпен и лесен за навигация уебсайт. В раздел Хронология са набелязани ключови моменти от историята на театъра; в раздел Пиеси се намират всички играни представления и там можете да гледате автентични техни видеозаписи. Раздел Лица среща с хората, работили в театъра и съдържа снимки, биографии, изиграни пиеси и видео интервюта. Освен това в сайта ще откриете и хронологично подредени отзиви от пресата, както и галерия от снимки - пред и зад кулисите.
Архивът е достъпен на http://variete.humorhouse.bg/.
Музеят на хумора и сатирата благодари сърдечно на Държавен архив - Габрово и Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” за оказаната помощ при събирането на архивни материали.
Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни