50 години чества Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев"

Топ новина! Direktor-t-TSvetana-Kyumyurdzhieva-i-kmet-t-na-Gabrovo-Tanya-Hristova,-v-zpitanik-na-PMG
Директорът Цветана Кюмюрджиева и кметът на Габрово Таня Христова, възпитаник на ПМГ
Кметът на Габрово Таня Христова: "Да правим така, че тези след нас да бъдат по-добри от нас"

Тържествено честване 50-годишният юбилей на Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" се проведе вчера. Официално бе открит СТЕМ-центърът на училището. "Това е една среда, която е направена не за празника, тя е естествена, ежедневна среда, в която се обучават нашите ученици. Виждаме как те се чувстват комфортно, колко им е приятно, особено в иновативните часове. От 2018 година ние сме иновативно училище в областта на дигиталните и софтуерни науки и имаме много иновативни предмети с нови модули, които не се изучават в обикновените часове. Децата са щастливи, избират да учат с желание", обясни директорът на училището Цветана Кюмюрджиева.
Гостите разгледаха центъра, най-много ги впечатли зала "Вергил Димитров", в която се изучава виртуална математика.


"В 50-годишната история на гимназията има с какво да се похвалим. Искаме да благодарим на нашите колеги, на които не гледаме като бивши. Те са прокарали пътя, по който днес вървим. Много от тях днес са сред нас. И им казвам едно огромно благодаря, за това че споделят с нас днешния празник", се обърна към гостите на тържеството директорът на Природоматематическата гимназия Цветана Кюмюрджиева.
"Няма бивши учители, няма бивши възпитаници. Всички заедно градим това училище във времето - от 1972 г., когато със заповед на министъра са назначени 16 колеги, които откриват тази хубава гимназия, начело с изключително амбициозен, отговорен, строг и в същото време справедлив директор Вергил Димитров. Тук е неговото семейство и аз още веднъж им благодаря за това, че уважиха нашия празник. Тук е и Йордан Ташков, който от създаване на гимназията е назначен за учител, а от 1993 година е директор на гимназията. От създаваното й, освен двамата директори, вр.и. длъжността, а после и зам. директор дълги години, е била и Райна Метева, която също е сред нас.
Донка Жекова поема ръководството на гимназията за две години, когато Йордан Ташков е на обучение в Прага. Тя също е тук", допълни Кюмюрджиева.
В поздравителното си слово кметът Таня Христова каза: "Аз съм възпитаник на това училище. Имала съм привилегията да бъда част от класа на Вергил Димитров. ние бяхме 33, които той обичаше като свои родни деца, грижеше се за нас по най-добрия начин. Тук е другарката Казакова, така я наричахме, която прилежно ни подготви за всички изпити, свързани с литература. Тук е и другарят Ташков, който винаги намираше начин, по който да ни забавлява в часовете по биология и да ни накара по особено интересен начин да запомним как функционират човешките органи. Тук е и моята класна, госпожа Кръстева, която често пъти изваждахме извън равновесие. Но мисля, доказахме, че въпреки всичко станахме добри хора.
Тук са много от хората, с които сме се разминавали по коридорите. Училището е същото, но усещането е, че сякаш свободата, силата на знанието и таланта, които имат днешните деца е точно средата, която Математическа гимназия предлага.
Искам да благодаря с поклон пред Вергил Димитров, който е първият директор на това училище. И на всички останали, които са поели пътя за развитието на гимназията. За мен това, които се случва днес е еманация на това, което трябва да правим всеки ден в живота си. Да правим така, че тези след нас да бъдат по-добри от нас. В тази гимназия виждаме в очите на децата не отегчение, не си поглеждат часовника кога ще удари звънецът, а напротив, те правят неща, които са вдъхновение, които показват техния талант. Пожелавам на всички да продължаваме това, започнато много преди нас, да бъдем първи в добрите неща."

    "Когато един човек влезе в едно такова училище, което изглежда по този начин, му си иска да се върне в годините назад, за да учи в така оборудвани стаи с тези прекрасни и вдъхновяващи мисли по стените. Не съм завършила Математическата гимназия, но учех тук по времето когато и друго училище беше в нея. В този момент си мисля колко символично е това, колко отворено е пространството и как е готово да приеме дори две училища. Това, което сте направили и развили във времето, води към най-добрите резултати. В една от стаите видях мисълта на Ганди, че трябва да правим промяната, която искаме да видим край себе си. Учителската професия е една от най-ценните, затова защото дори и във времето на Възраждането, когато изключително много ни е било необходимо да се развием и да тръгнем напред, в училищата са влезли най-успелите, най-развитите, а също и тези които са учили в чужбина. Ако обърнем поглед назад, едни от най-известните учители са едни от най-известните личности на времето. Хора, които почитаме и помним. И както в началото бе словото, в началото на всеки един съзнателен живот стои един учител. И всеки един като се обърне назад си спомня за този човек, който е запалил искрата в него към знанието, към успеха, към това какъв иска да бъде и да го постигне. Вярвам, че в това училище запалвате не една искра, а много, цял огън, който да гори и да развива всички тези личности напред. Надяваме се те да развиват и Габрово и цялата област. Затова ви благодаря за всяко усилие, което сте положили", каза областният управител Ралица Манолова.


Почетна грамота "Неофит Рилски" от Министерството на образованието и науката за дългогодишна професионална трудова дейност и по повод 24 май връчи на Цветана Кюмюрджиева началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов.


Учители и ученици си спомниха с умиление годите, прекарани в гимназията.
Йордан Ташков, бивш директор на гимназията: "Тук винаги се чувствам добре, имам много спомени. В това училище бях от първия ден на създаването му до пенсионирането ми, 30 години. Бяхме малко учители, на пръстите на ръката се брояха, но качеството беше много високо. Петко Славейков е казал, че училището не се прави от камъни, учителите правят училището. Смея да твърдя, че аз бях обичан директор.
Мога да цитирам много имена на ученици, завършили това училище, сега някои са в Америка, други в Австралия, Канада. Посочвам само проф. Николай Пенков, гл. хирург на "Царица Йоана". Ако си представим, че земята е тъмна и светват имената нашите възпитаници, земята ще грейне.
Асен Йосифов, музикант: "Часът по музика беше нещо по-хубаво от свободния час, така гледаха учениците на моя час.Знам колко са натоварени, и тогава и сега, математика, много езици, много знания. Гледах да ги спася и да попеем малко, да разиграем шоу.Чиновете ги бяхме преместили, както те искаха. Тогава директор бе Йордан Ташков, не ме напътстваше, не се месеше. Така, че часът по музика беше част по свобода
Кольо Василев, бизнесмен:" Завърших 1983 година. Най-светли, най-добри са ми спомените от гимназията. С най-прекрасни чувства към всички преподаватели. Бяха честни години, имаше по-малко лъжа, фалш, по- малко лицемерие. С най-светли чувства съм към Илко Блъсков, преподавател по математика, водеше най-добрите ученици на състезания и олимпиади. Той ни стимулираше да мислим. На времето замина за Канада, за да се развива като математик, но вече се е пенсионирал и се е завърнал в България. Съжалявам, че не е тук".
Иван Дошков, випуск 1987 година:"Бях в паралелка по математика. Наш класен беше Илко Блъсковь един прекрасен човек и математик. Най-хубавите ми години минаха тук. Това е прекрасно място, прекрасни хора. Уникално съоръжение е сградата на Математическата гимназия, която е направена по съвременни стандарти преди 50 години, включва спортни площадки, плувен басейн, светли стаи.Тези, които започват да учат в тази гимназия, могат да са сигурни, че ще имат успех. Самата атмосфера, хората, които работят тук ше им помогнат да намерят верния път в живота."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от 50 години ПМГ

Към началото

Следвай ни