22 септември – Ден на независимостта на България

Водеща! Manifest_1908_1.jpg
Manifest_1908_1.jpg
Автор на Манифеста за независимо Българско Царство е Александър Малинов, оформлението е на Харалампи Тачев, спечелил конкурс за герб на Габрово

Днес честваме Деня на независимостта на България. На този ден през 1908 година с манифест княз Фердинанд I обявява независимостта на България.
Десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех.
Преди 144 години в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват "съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”. Страната става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.
В навечерието на 22 септември цялото правителство заедно с Фердинанд тръгва с влак от Русе към Търново. По пътя правят почивка на гара Две могили, където премиерът Александър Малинов написва текста на Манифеста. Под него се подписват всички министри, както и българският княз. Манифестът е прочетен в църквата „Свети 40 мъченици“ в Търново. След тържественото обявяване на Независимостта на България княз Фердинанд приема титлата цар.


Художественото оформление на Манифеста е дело на живописеца Харалампи К. Тачев. Манифестът е върху пергамент, в сребърно ложе, скрепен с осем кръгли восъчни печата. Те представляват отделните министерства. Тачев го е изписал ръкописно по начин, наподобяващ български средновековни ръкописи. Ценният документ се съхранява в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис и украсителни елементи.
Името на професора по декоративно изкуство е свързано с Габрово чрез герба на града. Харалампи Тачев печели конкурса за герб на Габрово, обявен през 1934 година от тогавашния кмет Илия Кожухаров. После габровци си позволяват да преправят герба и това много ядосало Тачев. Малко след историята с герба Харалампи Тачев идва в Габрово, за "изписването" на храм „Св. Иван Рилски" в квартал Бичкиня по молба на енориашите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни