2019 - годината на 23-тото Биенале

Водеща! MargaritaDorovska-3550-Edit.jpg
MargaritaDorovska-3550-Edit.jpg

"2019-та  ще запомним като годината на 23-то Габровско биенал" - сподели за "100 вести", Маргарита Доровска, директор на Музей "Дом на хумора и сатирата".

"То имаше огромна посещаемост, селекцията беше направена от впечатляващо жури, в което участваха водещи куратори и карикатуристи - мотивира класацията си Доровска. -  За нас беше огромна привилегия да работим с габровската художничка Невена Екимова за първата детска изложба в рамките на Биеналето. За разлика от другите биенални изложби, детската изложба "Град Градина" ще задържим в Музея до следващото биенале.

Всички изложби тази година бяха много интересни и вълнуващи за нас, но ако трябва да отлича само една наша инициатива, то определено бих се спряла на изложбата и представлението Нонумент. Представлението направихме точно пред Дома паметник на БКП, "Чинията" горе на Бузлуджа и то се превърна в много специално преживяване за всички участници. Надявам се да можем да го повторим през 2020.

В самия край на тази година дъщерята на починалия през 2018 художник и аниматор Стоян Дуков ни повери за проучване целия архив на баща си. Тепърва ще се заемем с детайлно изследване, но това, което видяхме в бързия начален преглед откри едни много интересен и вълнуващ творчески свят. С гордост мога да отбележа, че музеят се радва на все по-голямо доверие и уважение от творци, професионалисти и публика. А позитивната тенденция за увеличаване на посещаемостта продължава. Можем да се похвалим с най-голям брой посетители от "89 насам.

През 2020 си пожелаваме нов сувенирен магазин, спорна подготовка на следващото биенале и страхотни нови изложби. Ще покажем някои от най-големите майстори в историята на българската карикатура, както и ще работим за това да предложим на посетители повече смях и забавление. А годината ще започнем с традиционния вече Gabrovo Game Jam - състезание за правене на компютърни и бордови игри.

Ще се радваме през новата година при нас да идват повече габровци. Специално за тях предлагаме абонаментни карти "Приятели на Хумора", с които колкото повече идваш на наши събития, толкова по си на сметка. На читателите на "100 вести" желая смях и здраве през 2020!"

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото