17-годишна диабетичка спечели два бронзови медала на европейското по таекуондо

Ekaterina-Ivanova
Екатерина Иванова
Екатерина Иванова се състезава в категория девойки старша възраст и завоюва трето място

17-годишната Екатерина Иванова спечели два бронзови медала на европейското първенство по таекуондо в Крит, което се проведе в периода 26 – 31 октомври тази година. Младата спортна надежда се класира на трето място на индивидуално участие - спаринг девойки старша възраст до 52 кг. Трето място и съответно бронз Екатерина печели и в отборно състезание с още 5 момичета. Състезателката, която е с диабет тип 1 от 6-годишна, има титли от европейски и световни първенства и една от най-изявените участнички в българския национален отбор по таекуондо. Първенството в Крит е първият шампионат на Стария континент от пролетта на 2019-а насам, тъй като планираното за Прага Европейско бе отменено миналата година заради пандемията от COVID-19.

Екатерина е част от българския състав, който включва 81 състезатели. Те представиха страната ни при юноши и девойки, мъже, жени и ветерани. Заедно с отбора Екатерина тренира усилено на триседмичен подготвителен лагер в Благоевград с амбицията да спечели медал. 17-годишната спортистка се занимава със спорт от 4-годишна. Първо започва с кикбокс, а от 2015 г. тренира таекуондо. „Печелила съм световни състезания по кикбокс в Римини през 2014, по таекуондо в Минск през 2018 и в Пловдив през 2019 г. Имам също и европейски титли по кикбокс в Скопие през 2017, по таекуондо в Солун през 2016, а също от Талин през 2018 г.“, споделя Екатерина. „Поставила си бях за цел да се върна в същата спортна форма, в която бях преди пандемията, и да постигна същите успехи, които постигнах и при по-малките възрастови групи (деца 11-13 години и младша 14-15 години), сега, когато съм вече в категория старшата възраст (16-17 години)“, признава амбициозната девойка. Неин треньор е многократната световна и европейска шампионка по таекуондо Амалия Колева.

Освен че е успешен състезател, който печели медали, Екатерина учи Икономика и мениджмънт в Национална финансово-стопанска гимназия. Мечтае да продължи образованието си в добър университет. Дори и диабетът, който ѝ откриват, когато е само на 6 години, не успява да попречи на момичето да печели спортни победи. Казва, че здравословното й състояние я прави още по-силна. Екатерина е отскоро част от българския екип посланици на американската компания Dexcom, който популяризира новите технологии при контрола на диабета. От октомври момичето използва иновативно устройство за непрекъснато проследяване на глюкозата, което ѝ помага да се справя със заболяването. „Като активна спортистка много често, по време на състезание или тренировка, ми се случва да получа хипогликемия и да изпадна в криза. Или от страх да не ми падне захарта, я вдигам прекалено висока. В тези ситуации глюкомерът не може да сигнализира, a докато усетя, че нещо не е наред, вече е късно. Dexcom One ми позволява да следя глюкозата по всяко време от денонощието и сигнализира, когато стойностите не са в норми, което ми позволява да водя по-добър контрол над диабета. Използва се приложението на Dexcom One на телефона за проследяване на стойностите, което е изключително удобно, понеже всеки човек е постоянно на телефона в своето ежедневие и не ми коства никакво време да проверя стойността“, разказва Екатерина за своята битка с диабета и за мечтата да води нормален живот.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни