145 години от Освобождението на България

Водеща!
Националния празник – 3 март, в четирите общини на Габровска област

ГАБРОВО, 3 МАРТ


09:00    Панихида в памет на загиналите за Свободата
Място: Храм „Успение на Пресвета Богородица“
09:30    Тържествено издигане на националния флаг
Място: пл. „Възраждане“
11:00    „България ПЕЕ с Йордан Камджалов и участието на хора на Музикална лаборатория за Човека“
Място: Тържествен подход към Паметника на Свободата на връх Шипка
11:30    Церемония по поднасяне на венци и цветя 
Място: Тържествен подход към Паметника на Свободата

Автобуси за тържествата: 08:30 часа Габрово – връх Шипка (от пл. „Възраждане“). 12:30 часа – от връх Шипка за Габрово. Цена на билета в едната посока – 6,00 лв.

СЕВЛИЕВО, 3 МАРТ


От 9:00 часа Историческият музей ще отвори врати за "Урок по родолюбие" и ще покаже тематична изложба, посветена на Освобождението.

В 10:00 часа на централния градски площад ще има официална церемония и поклонение пред Паметника на свободата, с участието на оркестър „Севлиево“ и възпитаници на ЦПЛР - Детски комплекс „Йовко Йовков“.

В 11:00 часа на сцената на Дом на културата „Мара Белчева“ – „Възрожденски разкази“ - най-внушителният спектакъл на ансамбъл „Чинари“. Спектакълът е подарък от Община Севлиево и ще бъде с вход - свободен.
 9:00 часа Историческият музей ще отвори врати за "Урок по родолюбие" и ще покаже тематична изложба, посветена на освобождението.
 
ТРЯВНА, 3 МАРТ

Символът на възрожденска Трявна – Часовниковата кула, грее в бяло, зелено и червено по случай Националния празник на Република България. Програмата на 3 март започва в 10:00 ч. пред паметния мемориал „Стена на храбростта“ в Плачковци.  За празничното настроение ще се погрижат възпитаници от ОУ „Васил Левски“ –  Плачковци, и самодейците от НЧ „Пробуда-1924“ в града. Отбелязването на националния празник в балканския град ще премине под почетния караул на членовете от Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

В 11:15 ч. на площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна празникът ще продължи с издигане на националното знаме и слово на кмета Силвия Кръстева по случай годишнината. В литературно-музикалната програма ще вземат участие деца и ученици от ДГ „Калина“,  ДГ „Светлина“, Су „Петко Р. Славейков“ и Детски танцов състав към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ .

Кулминация на честванията в Трявна ще постави местната театрална трупа към НЧ „Пенчо Славейков 1871“, която ще представи откъс от Иван-Вазовата „Епопея на забравените“.

Паметта на поборници и опълченци ще бъде почетена от официални лица и гости с отслужване на панихида в църквата „Св. Архангел Михаил“ и поднасяне на цветя пред паметници и мемориали в града.

ДРЯНОВО, 3 МАРТ


10:30 – Заупокойна молитва в църквата "Света Троица"

11:00 – Тържествена програма пред паметника на загиналите руски воини.

По повод 145 години от Освобождението на България Исторически музей – Дряново и Регионален исторически музей – Габрово представят изложба ”Ръчно огнестрелно и хладно оръжие от Руско-турската война (1877 – 1878)”. 
В нея са включени хладни оръжия, дългоцевни и късоцевни огнестрелни оръжия, фабрично и занаятчийско производство, използвани от воюващите страни, както и ценни медали принадлежали на дряновци, участвали в Опълчението. Експонатите са от фондовете на ИМ – Дряново и РИМ – Габрово. 
В изложбата за оръжието ще бъде показан и образец на опълченска униформа, предоставен от Национално дружество „Традиция” –  Регионален клон „Цанко Дюстабанов” – Габрово. 
Изложбата е отворена за посетители до края на месеца.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото