100 години са малко - пак измислят причини да бавят тунела под Шипка

Топ новина! Obhodniyat-p-t-be-zav-rshen-otdavna,-sega-izmisliha-grleshka-v-partselarniya-plan-v-Balkana
Обходният път бе завършен отдавна, сега измислиха грлешка в парцеларния план в Балкана
Имчало грешки в парцеларния план, одобрен през 2014 г.

    Строителството на тунела под Шипка ще се забави, съобщава "Капитал". През лятото на 2022 г. бе подписан договор за проектиране и строителство, което се отлага заради сгрешен Подробен устройствен план (ПУП). Това става известно от допълнително споразумение, подписано от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и строителните компании.
    Изпълнителят е консорциум "ПСВТ", в който влизат три строителни фирми: "Хидрострой" нa Велико Желев, "Пътни строежи - Велико Търново" и "Пътинженерингстрой-Т". Същото обединение изгради обхода на Габрово, който е предшестващ етап на тунела под Шипка. 
    Сега фирмите изпълнители са се оплакали на АПИ, че им е предоставила Подробен устройствен план - Парцеларен план, с грешки, а това е документът, който показва откъде минават различните имоти и реално дава насока как да се стори обектът. Планът е одобрен от министъра на регионалното развитие през октомври 2014 г. Отчуждаването е приключило май 2016 г.
    По договор работата по проектирането и строителството трае четири години и половина - 240 дни за проектиране и 1280 дни за строителство. Така съоръжението трябваше да е готово в края на лятото на 2026 г., сега обаче новият срок е началото на 2027 г.
    Стойността на проекта е 298 без ДДС, или 358 млн. лв. с ДДС. Парите за изграждането на тунела идват по Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г на ЕС.

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10.549 км, от които 7.96 км са ново строителство, а 2.59 км са реконструкция на съществуващия път за Габрово. Ще се изградят и общо 5 тунела с обща дължина 4.011 км. Най-дългият от тях е под връх Шипка и ще е 3.22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени също 6 моста и 1 подлез.

Тунелът ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север - Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Тунелът

Към началото