10 милиона за нови електробуси за Габрово и Севлиево

Водеща! SCHe-b-dat-zakupeni-7-avtobusa
Ще бъдат закупени 7 автобуса
Общата стойност на проекта е 10 411 082.36 лева

    Одобрен за финансиране е проектът за екомобилност на Община Габрово в партньорство с Община Севлиево. Това стана ясно, след като приключи оценката на подадените предложения по процедурата „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.
    Планирано е да бъдат закупени седем електрически автобуса – пет с дължина 7 метра и два високоподови по 12 метра. Те ще заменят амортизираните превозни средства, които обслужват линията Габрово – Севлиево и селата. За тях трябва да има и седем зарядни станции. Габровското дружество „Общински пътнически транспорт“ като обществен оператор ще експлоатира електробусите след доставката им. Партньорството между две общини и един оператор на обществена услуга за превоз на пътници беше задължително условие за кандидатстване по схемата.
    Инвестицията в Габрово включва поставяне на допълнително осветление на 22 пешеходни пътеки. Освен това ще бъде внедрена съвременна система за електронно таксуване в градския транспорт. Пътниците ще избират от няколко начина за закупуване на билети, а мобилната услуга ще дава информация за времето на пристигане, избор на маршрут, алтернативно придвижване и други полезни функционалности.
    Община Севлиево планира да изпълни мерки по осветяване на 60 пешеходни пътеки в града, както и да изгради велоалея по ул. „Стефан Пешев“ в района на жилищния комплекс „Д-р Атанас Москов“.
    Максималният срок за реализация на дейностите е 24 месеца. Общата стойност на проекта е 10 411 082.36 лв., от тях 2 016 107.14 лв. е собственото финансиране на Община Габрово, а 150 001.10 лв. е приносът на Община Севлиево.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни