Зимата не ни изненада, но ни изправи на нокти

Водеща! Sneg-t-ogranichi-svobodata-na-dvizhenie-v-nedelniya-den
Снегът ограничи свободата на движение в неделния ден
Момчил Дончев, изпълняващ длъжността директор на ОП “Благоустрояване”:

Момчил Дончев

За предизвикателствата на зимата, за снежната буря, преспите и навяванията, с които се бориха през почивните дни от ОП “Благоустрояване”,  за използването на всички снегопочистващи машини и на инертни материали, за приоритетните улици и места за почистване разговаряме с Момчил Дончев, изпълняващ длъжността директор на ОП “Благоустрояване”.


- Г-н Дончев, как се справи "Благоустрояване" с усложнената ситуация?

- Основните пътни артерии са проходими при зимни условия, почистени и опесъчени. При обилен снеговалеж, като сегашния, приоритетно се почистват главните пътни артерии по линията на обществения транспорт, пътя към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, както и подходите към училищата и детските градини в града.

Затруднения има по второстепенните улици, където е вкарана и тежка техника за разбиване на образувания лед на места.

Почистват се районите на автобусните спирки. Усилия се насочват и към разчистване пътищата към малките населени места.

Пет екипа на ОП "Благоустрояване" продължават отстраняването на паднали клони и дървета на пътните платна.

Разполагаме с 2 автомобила и 3 трактора до 3,5 тона и 2 автомобила до 5 тона за малките улици, площадите и алеите в града.

Почистването на тесните и стръмни участъци остава сериозно предизвикателство за техниката и шофьорите. Въпреки това имаме готовност да се погрижим и за тези райони.

- Пречат ли на почистването паркираните по улиците автомобили?

- От съществено значение за дейността на предприятието е съпричастността на габровци в създадената ситуация. Нашата работа е да се погрижим за почистването на уличната мрежа, но често автомобилите създават невъзможност да изпълним тази задача. Важно е нашите съграждани да се постараят при паркиране на автомобилите си да съобразят необходимостта от по-големи отстояния за преминаване на едрогабаритна техника, особено в непосредствена близост до завои, по тесни или еднопосочни улици. Подобен жест от тяхна страна към нашата работа би спомогнал за по-добро извършване на необходимите дейности по зимно поддържане на уличната мрежа в града.

Апелирам към нашите съграждани да положат усилия да почистят със собствени сили по-малките терени, прилежащи към жилищни сгради и търговски площи. Понякога се споменава, че даден снегорин така и така минава покрай някоя по-малка улица, но не влиза в нея. Истината обаче е, че тези малки улички и междублокови пространства са значителен брой и ако ние пренасочим част от техническия и човешки потенциал на предприятието към тези терени преди да сме се погрижили в цялост за приоритетните главни улици, болница, училища, това би означавало да блокираме града.

- Изненада ли ни зимата?

- Екипите на ОП „Благоустрояване“, които се грижат за снегопочистването през зимния период, са в готовност за работа при зимни условия от последната десетнедневка на месец октомври.

Както сега се случи, през последните години зимният сезон има доста по-различни характеристики – снеговалежите са много по-интензивни за кратък период от време.

През цялата година наличната специализирана техника в предприятието периодично се проверява и се обслужва съобразно необходимостта.

Метеорологичните прогнози се следят непрекъснато и при индикации за очакван снеговалеж и ниски температури ОП „Благоустрояване“ има готовност да започне обработка на пътната, алейна и тротоарна мрежа още в първите часове.

- Колко машини са в готовност да обслужват града през зимните месеци?

- Техниката на ОП „Благоустрояване“, която покрива основните нужди на населението през зимния период се състои от 25 специализирани машини.

- Колко човека участват в зимното почистване? Птелно шофьори за машините?

- Целият наличен ресурс на ОП „Благоустрояване“ е ангажиран в зимното поддържане. Ежегодно се наемат и допълнително външни шофьори, които подпомагат дейността на предприятието през зимния период. В настоящия момент се провежда подбор на шофьори на специализирана техника.

kamioni

- Предвидени ли са работници, които да почистват обществените тротоарите, особено в центъра на града?

- Има създадена необходимата организация на служители на отделите „Чистота“ и „Озеленяване“, които почистват и обработват срещу заледяване пешеходни алеи, стълбища и др. Те се грижат и за почистването на автобусните спирки, където няма възможност да се включи специализирана техника. Това се случва поетапно след основните пътни артерии.

- Снабдени ли сте с нужните инертни материали – пясък, сол и други? Какви количества? Успяхте ли да се снабдите с материал, който не позволява обледяване на улиците, знае се, че е доста скъп?

- ОП „Благоустрояване“ разполага със 565 м3 инертни материали. В същото време сме в готовност да реагираме с нови доставки при необходимост. Пътните артерии в града се обработват с натриев хлорид, което не позволява обледяване.

- През топлите месеци бяха предвидени редица ремонти и изрязване на растителността в града и по общинската пътна мрежа. Какви конкретни дейности са извършени през този период?

- През цялата година екипи на отдел „Озеленяване“ премахват растителност в сервитутите по общинска пътна мрежа (ОПМ), премахват опасни дървета, кастрят сухи клони, надвиснали над уличната мрежа, извършват косене на тревните площи покрай улиците в града.

Дейностите по поддръжка на зелените пространства в града и по ОПМ продължават и към настоящия момент съобразно метеорологичните условия.

- В общинския бюджет бяха заложени средства за нова техника за предприятието, какво точно е закупено?

- В края на миналата година бе проведена обществена поръчка и бяха закупени 2 комбинирани машини за снегопочистване и опесъчаване, които се включиха в работата на ОП „Благоустрояване“ още в предходния зимен сезон. Тези машини заменят амортизирана специализирана техника – част, от която е на повече от 60 години.

- Има ли недостиг на съдове за сметосъбиране? Колко съдове за отпадъци са унищожени от началото на годината досега от запалване или други увреждания?

- Съдовете за сметосъбиране на територията на община Габрово са достатъчно, за да покрият нуждите на града и селата. ОП „Благоустрояване“ разполага с допълнителни съдове за разделно събиране на отпадъци, с които при необходимост да бъдат заменяни повредени и унищожени такива.

През месец октомври служителите на отдел „Чистота“ разположиха 800 метални кофи за изхвърляне на пепел и жар на контейнерните площадки в града. До края на седмицата ще има нова доставка на метални съдове, които заедно с наличните ще обезпечат зимния период.

Призоваваме гражданите да бъдат бдителни и да изхвърлят пепел и жар само в определените за целта метални съдове. През отоплителния сезон 2022/2023 при запалване са унищожени 17 от пластмасовите съдове за битов отпадък на стойност над 6000 лв.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни