Животът е с предимство

ZHivot-t-e-s-predimstvo
Животът е с предимство
На 20 септември Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ организират събитие под надслов „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“. То е по повод Европейския ден без загинали на пътя и е подкрепено от местни институции и организации, които се обединяват около една обща идеята, а именно - безопасността по пътя е отговорност на всички. Мястото е площад „Възраждане“, а във времето от 16:30 до 19:30 часа всички участници и посетители ги очакват специални демонстрации, игри, симулатори, състезания и разбира се полезна информация.

Най – малките участници в събитието – децата от детските градини от областта, ще направят дефиле с картонени коли – изрисувани от тях и със специални послания. Те ще се движат по маршрут от кръстовището на хотел Балкан и ще завършат на откритата сцена на пл. „Възраждане“. Какво се случва и как трябва да реагираме ако станем свидетел или участник в пътно транспортно произшествие – ще разберем от демонстрацията, която ще направят полиция, пожарна, Спешна помощ, БЧК. Чрез специална инсталация, която представлява реална пътна обстановка, представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ще обръщат внимание на децата за това как безопасно да пресичат и защо винаги трябва да бъдат внимателни и отговорни щом са на улицата. Предвидени са още рисуване с различни материали, викторини, колело, но не на късмета, а с въпроси, които да проверят до колко познаваме правилата за движение. Ако не сте чували за приложението iHelp, то ще ви запознаем с неговия създател, който ще ни разкаже за какво служи то. Няма да пренебрегнем и по- големите участници – ученици и родители, за тях нашите партньори от „Автомобилна администрация“ са предвидили два симулатора, чрез които ще може да разберем какво е ако попаднем на хлъзгав път или навлезем с много висока скорост в завой. А дали може да си представите какво е усещането да си пиян? Ще проверим на място как и дали може да координирате движенията си ако сте с…алкохолни очила. Предстоят демонстрации на най – добрите приложни колоездачи от SOS - Трявна, а защото сме в града, известен с хумора и сатирата – ще погледнем на темата и от тази страна в шатрата на Дом на хумора и сатирата – Габрово.
В рамките на кампанията за пътна безопасност ще обърнем внимание и на активните шофьори. Ще може да проверите контролните си точки, да направите справка за наложени глоби. В шатрата на Съюза на българските автомобилисти ще проверяваме знанията ви и един от всички отговорили вярно на въпросите ще си тръгне със специална награда.
Събитието „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ попада и в Седмицата на мобилността, за която Община Габрово е предвидила много и различни инициативи. В същия ден, но малко по – рано от 10:00 до 12:00 часа в Градинката с мечето ще се случи приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда. От 15:00 до 18:00 часа на разположение ще са общинските електромобили за една екоразходка. Ако обичате да ходите пеш, то задължително се включете в надпреварата за най – много изминати крачки, която се провежда от 16.09. до 19.09. Търсят се и най – усмихнатите селфи маниаци, който да участват в конкурса „Върви с мен!“. Всички инициативи, включени в Седмицата на мобилността може да следите на www.gabrovo.bg.

Инициативата „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Общините от областта - Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни