„Жана д’Арк“ се завръща на театралната сцена

ZHana-ddArkk-sе-zavrashta-na-tеatralnata-stsеna
Jana-dArk-11-23-09-19.jpg
Веднага след откриването на 74-я театрален сезон с комедията „Свекърва“, Габровският театър ще представи една от най-мащабните си продукции – „Жана д’Арк“.

Представлението ще се състои на 25 септември 2019 г., сряда, от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“. През април тази година то беше възобновено в програмата на театъра, поради големия зрителски интерес.

Постановката на режисьора Петринел Гочев е направена по пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, текстове от „Орлеанската дева“ на Шилер и „Преуспели жени“ на Керъл Чърчил, както и авторски текстове на актьорите и режисьора. Сценографията и костюмите са дело на Рин Ямамура. Музиката е написана от Ян Руменин, а снимките от спектакъла са на фотографа Росина Пенчева.

В главните роли отново ще видим Гергана Змийчарова – актриса от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ и Ивайло Драгиев – познат на публиката от филмите „Летовници“, „Тилт“ и „Шестият ден“, както и от софийската театрална сцена. Останалите артисти са от трупата на Габровския театър - Димо Димов, Петко Петков, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Магдалена Славчева. Новите лица в постановката Любомир Кръстев, Адриана Димова и Тони Христова заменят част от предишния състав - Елизабет Попова, Кристияна Ценкова и Цветелин Бранков. Младите актьори също са от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“.

След представянето на габровска сцена, спектакълът ще гостува в Карлово на 7 октомври 2019 г. Вече пет години той е част от актуалната програма на Габровския театър. Премиерата му беше през 2015 г. Заради ролята си като Жана д’Арк, Гергана Змийчарова е номинирана за втори път за театралните награди „Икар“ през 2016 г. в категория „водеща женска роля“. През 2014 г. тя получи първата си номинация за „Икар“ в категория „дебют“ за ролята на Жулиета от спектакъла „Ромео и Жулиета“ на режисьора Петринел Гочев.

В тази постановка композиторът Ян Руменин за първи път работи с Петринел Гочев, а от тогава до днес съвместното им партньорство е намерило изява в спектаклите „За Първото българско царство: Отшелника“ и „Свекърва“ от Антон Страшимиров.

Освен актьорската игра, критиката оценява положително сценографията и костюмите на „Жана д’Арк“, изработени от японката Рин Ямамура. Тя завършва специалност „Сценография за куклен театър“ през 2006 г. в НАТФИЗ. Като творец е многократно награждавана и номинирана за „Икар“ и „Аскеер“.

Билети за представлението на 25 септември може да закупите от касата на театъра, всички каси ИзиПей/EasyPay в страната или онлайн: https://epaygo.bg/6125940400.

* Снимките са от откриването на 74-я театрален сезон на Габровския театър, проведено на 17 септември 2019 г., както и от постановката „Жана д’Арк“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Театър

Към началото