Завърши XX Празник на духовната музика

Водеща! Damska-formatsiya-
Дамска формация
С изпълнение на "На многая лета" бе закрит традиционният габровски фестивал на духовната музика

Тържество на духа беше втората концертна вечер на Фестивала на духовната музика. Мощно изпълнение „На многая лета“ по традиция огласи Художествена галерия „Христо Цокев“ на 16 октомври. Подета от отец Валентин Калев в съзвучие с участниците - Дамска формация „Лира“ от Нови пазар, двата смесени хора от Казанлък и Стара Загора, Габровски камерен оркестър, песента приобщи възторжената публика.

Вдъхновеният и сърцат организатор Тотка Полякова, председател на Народно читалище „Габрово 2002“, развълнувана сподели: „Чудесно. Ще запомним тази вечер. С много перипетии стана този Празник. Дай, Боже, да продължим! С благодарност към всички участници и Габровския камерен оркестър“.

Хорова формация „Лира“ при НЧ „Христо Ботев 1872“ от град Нови пазар изпълни „Тебе поем“ и „Хвалите имя Господне“ от Добри Христов, „Елицый во Христа“, старобългарското песнопение „Тебе поем“ и др.

„Салве Реджина“ (Здравей, Царице) на латински език от Георг Фридрих Хендел прозвуча в изпълнение от Нона Кръстникова, сопран, в съпровод на Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов. Редом с картините на Леонардо, Рафаело и Микеланджело, на Богородица са посветени и много поеми, написани най-често на латински език от вече забравени поети монаси.

Апотеоз на вечерта бе тържествената кантата „Глория“ ( Слава) от Антонио Вивалди в изпълнение на сборната формация от двата смесени хора - „Петко Стайнов“ - Казанлък и „Родина“ - Стара Загора, с Габровски камерен оркестър под диригенството на Иван Стоянов.

Грамота и плакет за участие получиха хористи, солисти и диригентите Милка Данаилова - дамска формация „Лира“ - Нови пазар, Младен Станев - смесен хор „Петко Стайнов“ - Казанлък, Емил Минев - смесен хор „Родина“ - Стара Загора, и Иван Стоянов.

 

Нона Кръстникова, сопран, солист на Бургаската опера, преподавател по пеене в ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ - София:

„За мен е изключителна радост да участвам на този фестивал. Още повече с този оркестър, който прелива с будители начело с неговия диригент Иван Стоянов, които изпълняват класически произведения на високо ниво. Много съм щастлива, че можах да изпълня ораториална музика „Салве Реджина“ от Георг Фридрих Хендел.

Любима моя оперна роля е Тоска, а композитор - Пучини“.

Иван Стоянов, диригент:

„Изборът на тържествената кантата „Глория“ (Слава) от Антонио Вивалди трябваше да прозвучи преди две години, но ковид пандемията попречи. Радваме се, че и след двегодишно отлагане бе реализирана за 20-то издание на фестивала „Празник на духовната музика“.

Не е лесно два хора да се съберат, защото всички имат различни навици, а вече работим в условията на големи икономии. За да се слеят два хора, трябват продължителни репетиции, което не можем да си позволим.

Радвам се, че над 40-те хористи успяха много бързо да се справят, благодарение и на техните добри диригенти Младен Станев на хора от Казанлък (диригент и на Старозагорската опера) и Емил Минев на хора от Стара Загора. За нашите традиции кантатата на Вивалди за смесен хор и оркестър е много трудна и аз съм много щастлив, че двата хора за отрицателно време, за невъзможни кратки срокове успяха да направят това велико произведение. Солистите бяха от Старозагорската опера.

Относно пътя на фестивала мисля, че тези две десетилетия са изпълнени с изключително голямо достойнство по отношение на това, което правим. Тук гостуваха такива хорове като Академичния камерен хор „Гаудеамус“ от Пловдив с диригент Весела Гелева, Камерен хор „Георги Робев“, София, „Te deum adoramas“ на Теодора Димитрова и др. Наред с хорове от Гърция, Русия, Украйна, Беларус, Сърбия.

Относно пътя напред гледаме с тревога, защото времето е трудно, но ние, организаторите, няма да се откажем. Ще продължаваме напред. Да го има фестивала „Празник на духовна музика“, докато има такава съпричастна публика да слуша тази сакрална музика“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни