Юсеин Вейселов: Този бюджет няма да се справи с инфлацията, която е близо 10 процента

Spored-YUsein-Veiselov-pravitelstvoto-nyama-politiki
Според Юсеин Вейселов правителството няма политики
За новия бюджет на държавата, за който те са гласували против, за мнението на ДПС за него, за невъзможността на бюджета да помогне на хората и на бизнеса, който изнемогва в кризата, за повишаващата се инфлация разказва народният представител от ДПС Юсеин Вейселов.

- Как гласува ДПС при приемане на бюджет 2022 в парламента?

.- Парламентарната група на Движението за права и свободи гласува против държавния бюджет на Република България за 2022 г., защото с този бюджет управляващото мнозинство няма да се справи с вече двуцифрената инфлация близо 10% в страната.
Това правителство няма визия за страната , а и по време на дебатите видяхме, че нямат никакви политики, как да се справят с множество кризи в страната - енергийна, здравна, социална и т.н..
Доказателство за това е , че правителството юли месец иска да актуализира бюджета, т.е този бюджет е за 3 месеца .
Сега България се намира в много трудно положение, заради войната между Русия и Украйна. Кризите ще се вдълбочат още повече. Това прави този бюджет безсмислен. Трябва да се мисли за нови буфери, нов механизъм , защото ни очакват трудни дни.

- БСП нарича бюджета социален, Продължаваме промяната - бюджет на растежа. Вие как го определяте?

- Много им се иска този бюджет да бъде социален или бюджет на растежа. Управляващото мнозинство искат хората да повярват в това. Коалицията с този бюджет запази джипката , защото шофьора е техен. Ние от ДПС предложихме допълнителните разходи от хазната да се правят по предложение на кабинета, но само с решение на парламента. Това наше предложение беше отхвърлено. Само искам да припомня, че това правителство декември месец , само за 9 дена изхарчи 9 млрд. лв.. Вече приключи времето за говорене на промяна, защото с този бюджет те доказаха , че това е чиста подмяна.
- Смятате ли, че този бюджет ще удовлетвори нуждите на здравеопазването, образованието, социалните потребности на хората?
- Според мен този бюджет няма да удовлетвори нуждите в нито една сфера, защото това правителство няма политики . От пет години съм в сферата на здравеопазването, проблемите са ужасно много. Винаги съм казвал, че преди да се направят реформи в здравната система, трябва да видим с кого ще ги направим. Липсата на кадри е факт и това е най-големият проблем в момента. Това го видяхме и по време на пандемията, която още продължава. За съжаление, аз не видях правителство да има сериозна политика в това отношение. Лично мен това много ме притеснява. В другите сфери нещата са подобни, но проблемите са много и за това не мисля, че този бюджет ще облекчи нуждите.
Всичко върви нагоре - цената на хранителни продукти от първа необходимост, горивата, цените на газа и електроенергията. Хората няма да усетят облекчение.
В момента бизнеса, лечебните заведения, хората чакат помощи, компенсации, но аз в този бюджет не виждам облекчение.
Както казах, този бюджет се обезсмисля поради факта, че в момента има война между Русия и Украйна. Тази война следователно ще доведе със себе си последици и задълбочаване на текущите кризи в страната.
- Този бюджет ще подпомогне ли бизнеса в кризата, в която се намираме и която ще се задълбочава?
- Последните няколко месеца получих доста обаждания от представители на бизнеса. Те се затрудняват ужасно много. Компенсациите, които получават не стигат за нищо. Има много бизнеси, които поради високите цени на електроенергията и поради недобрата компенсация преустановяват дейност.
Отправил съм много въпроси относно по-голяма компенсация, но за жалост отговора е - ще анализираме и ще преценим.
Отговора на този въпрос дали този бюджет ще помогне на бизнеса е категорично - не!
- От 1 юли очаква ли се ново повишение на пенсиите?

- Управляващите казват, че ще вдигнат пенсиите от 1 юли. С моя скромен опит ще се постарая с няколко изречения да обясня , какво ще стане.
В момента се дават 60 лв. КОВИД добавка . Тези добавки ще се дават до второто тримесечие на 2022 г. т.е до юни месец включително. След това ще има преизчисляване на пенсиите. В крайна сметка пенсионерите ще получават това, което получават в момента, защото Ковид добавките ще бъдат спрени и след преизчисляването сумата ще е подобна на тази , която получават сега.
- От синдикатите искат увеличаване на минималната работна заплата също от 1 юли, дали ще се случи?
- Според мен няма да се случи. Все пак да изчакаме до юли месец. Има доста време до тогава, а сега е важно това правителство да се справи с тези проблеми, които не са малко. Ако не се справят, може бюджета през юли месец да бъде актуализиран от друго правителство.
- ДПС продължава ли да бъде опозиция в парламента? Каква - конструктивна или просто се гласува против всичко предложено против?
- Ние сме опозиция. Когато започна работа новото правителство, ние споделихме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Политиките на управляващите, които се съвпадат с нашата програма, ще бъдат подкрепени от нас. Имаме си програма, която следваме много стриктно .Това го доказахме и през последните три месеца.
- Какво стана с Вашия имунитет, който главният прокурор поиска?
- Както вече споделих, доброволно си подадох имунитета . Бях против спирането на делото, но ми обясниха, че си има процедура, която трябва да премине, а именно главния прокурор да ми поиска имунитета. Очаквам този месец да продължите делото.
Искам да кажа няколко изречения свързано с този случай. На всеки един от нас може да се случи подобно нещо. Никой не е застрахован в този живот . Не е приятно подобни неща да бъдат коментирани в социални мрежи или вестници. Съдът ще реши, какво ще става от тук нататък.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Финанси

Към началото

Следвай ни