Йордан Белев: За пръв път ще се съберат 4 от топ имената на световната илюзия

Топ новина! Iordan-Belev
Йордан Белев
140 магьосници идват в Габрово от 16 до 19 март. Мястото: спортна зала

От 16 до 19 март Габрово става сцена на 140 магьосници от света. За 10-тото юбилейно издание на "Златна котка", за обучителния семинар на млади магове, за участието на световни звезди в големия гала концерт на "Златна котка" в Спортна зала разказва Йордан Белев, маг, един от организаторите.


- Изминаха 10 години от първото издание на "Златна котка". Как се роди идеята да организирате среща на маговете от България?

- Всичко започна преди 12 години от един благотворителен концерт за набиране на средства за лечение на малката ми тогава дъшеричка. Тогава колегите, които дойдоха да помогнат бяха впечатлени от току-що реновираната зала "Възраждане". Говорихме си да направим някакво по-голямо магическо представление.

Участвах в първото европейско първенство по магия, организиран от Международната федерация на магичните общества, но ме дисквалифицираха, защото не бях подготвен, не знаех къде отивам, какви са правилата. Бях много отчаян, мислех да се отказвам от магията. Но същевременно реших да организираме нещо, че следващите, които отидат на такова събитие да бъдат подготвени. Тогава се зароди идеята да направим магически фестивал по модела на европейските големи фестивали с участието на известни магьосници, които да изнасят лекции, да обучават тези, които искат да се занимават с магия. Веднъж в годината да се събираме, да се сплотяваме, да бъдем задружни и да станем едно голямо семейство.Това бе началото. Говоря в единствено число, но винаги съм срещал подкрепата на приятели.

- Как се развиваше идеята през годините, за да стане международен фестивал?

- Мисля, че постигнахме целите си. Вече определят "Златна котка" като най-приятелското събитие за магия на Балканите. Смело мога да кажа - и в Източна Европа, защото всички опити в съседни страни да се направи нещо такова замряха през годините. Ние тук, вече 10 години, като прибавим и две пандемични години, тези 12 години успяхме да направим и задържим едно значимо събитие, благодарение на голямата помощ от Общината и лично от кмета Таня Христова.

- Тази година е 10-тото юбилейно издание, как ще го отбележите?

- Ще се постараем тази година да направим едно още по-зрелищно представление. Друга година го правим в зала "Възраждане", сега бъде в Спортната зала, да могат да влязат колкото повече хора. Все още има билети. Ще дойдат най-любимите и запомнящи се гости за изминалите 9 издания на фестивала. Събитието ще бъде по-пищно, по-мащабно. И така, за първи път в модерната магична история под един покрив ще се съберат 4 от топ имената на световната илюзия - магьосниците Шон Фаркуар (Канада), Райън Хаяши (Япония), Дани ДаОртиз (Испания) и Андреа Байони (Италия).

Със сигурност за първи път ще направим нещо ново в Габрово. Ще се опитаме да променим Спортната зала максимално. Пред самата сцена ще сложим маси, които напомнят на кабаре. Ще има доста изненади, надявам се да харесат на хората.

- Предполагам, че за да доведете в Габрово световни илюзионисти никак не е леко. Как го правите?

- Когато поканиш някоя звезда, тя се явява един вид гаранция пред останалите. Когато тук сме си свършили добре работата, гостите са се почувствали добре, те разказват за това. Привличаме ги с щипка магия, приятелство, с добре свършена работа. Обясняваме им каква е ситуацията в България, тук не можем да си позволим изключително високи хонорари. И така, досега почти не е имало човек, който до ни е отказал.

Разбира се, ние сме отказвали оферти на някои големи светила – хонорарите им са изключително високи.

Един световен фокусник, който много исках да присъства, поиска 10 хиляди долара хонорар, самолетни билети първа класа от Америка и обратно, искаше да има охрана на етажа. Не можем да си го позволим.

- Интересно е, че освен звездите в магичната среща "Златна котка" участват и млади, начинаещи илюзионисти, които освен да участват в състезанието и се обучават, предвидили сте семинар нали?

- Точно така, това е едно от отличителните неща, които направихме. Ние бяхме първите в България, които доведоха тук международен лектор да обучава младите магьосници. Това е нашата мисия - да обучава, вдъхновява, да дава поле на младите, да им даваме голямата сцена. Вече има няколко момчета, чиито първи изяви са били на нашата сцена, някои работят в чужбина, получават добри хонорари. Други добре се развиват в България. "Златната котка" вдъхновява, развива и дава поле за изява на младите магьосници.

- Присъствието на президента на Международната федерация на магичните общества Андреа Байони е доказателство за високото майсторство и професионализъм на българските организатори QUICK HANDS Project.

- Андеа Байони, който е новият президент на Международната федерация на магичните общества идва, защото планираме "Златната котка" да стане квалификационно състезание за европейско и за световно първенство. Това означава, че спечелилите тук, ще могат да се явяват директно на европейско и на световно първенство, което е голямо признание за самия фестивал, за организацията, за работата ни. Неговото присъствие също е голямо признание за това, че фестивалът ни е на световно ниво.

- QUICK HANDS Project (Куик Хендс Проджект) е член на FISM, нали? Това помага ли за организиране на събитието?

- Помага ни, да. Ето президента на FISM ще присъства да провери как се справяме. Членството ни помага за създаване на контакти.

- Кои са гостите на събитието?

- Поканили сме Маги Халваджан, Иван и Андрей, Енчо Керязов, Драго Драганов.Те отчитат, че 10 години да поддържаме такова ниво си и истинско постижение. Искам да кажа, че намерихме голяма подкрепа в местния бизнес, габровската общност припозна "Златна котка" за своя и за едно от значимите събития, които се случват в града.

Габровци могат да се гордеят, че тук, на наша територия се провежда едно събитие, наистина на световно ниво. Колкото и магията да е изкуство, което да се приема малко несериозно в световен план е много признато.

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни